Heerlijkheid Putten Strijen

In zijn boek “Histoire Généalogique De La Maison De Hornes: Extraite Du Dictionaire Généalogique Et Héraldique Des Familles Nobles Du Royaume De Belgique…”noemt Goethals het land van Putten en Strijen als een goed dat het huis Horne toekwam door het huwelijk van Willem IV van Horne met Oda of Oede van Putten, dochter van Nicolaas III van Putten en zijn vrouw Aleid of Alix, zoals Goethals het vertaald, erfdame van Strijen.

Volgens de auteur Felix van Hoorn, in zijn boek “Geervliet van stad naar dorp” hebben de van Horne’s nooit aanspraak kunnen maken op deze beide heerlijkheden. Het was de oudere zus van Oda, Beatrijs die na de de dood van haar vader hem opvolgde als vrouwe van Putten. Zij was kort vóór 1311 getrouwd met Hugo, heer van Zottegem en Heusden.

Dit huwelijk en dat van haar middelste zus Oda bracht de familie in financiële problemen. Hugo zou overlijden in 1321. Na een tweede huwelijk met de gefortuneerde Gwijde van Vlaanderen kwam er weer welvaart in de familie. Echter in 1346 stond zij alweer als weduwe geregistreerd omdat haar 2e man evenals de zoon van Willem IV, Gerard II van Horne, de slag bij Stavoren niet overleefde. Beatrijs overleed op 18 juni 1354.

Zij werd opgevolgd door haar jongste zus Aleijd die in 1326 huwde met Boudewijn, heer van Praet. Al in 1351, zo vermeld Felix van Hoorn, werden haar de opvolgingsrechten bevestigd door graaf Willem V uit het Beierse huis. Zij overleed evenals haar oudste zus kinderloos, in 1360.

Het huwelijk tussen Oda en Willem van Horne bracht maar liefst 6 kinderen voort, waarvan een dochter Johanna trouwde met Gijsbrecht van Abcoude. Hun zoon Zweder III van Zuylen van Abcoude en Gaasbeek die in 1361 zijn oudtante Aleijd opvolgde als nieuwe heer van Putten. Oda overleed al in 1332.

Haar broer, Gerard II van Horne (ca. 1320 – 26 september 1345) was al heer van Heeze en Leende. Na de dood van zijn vader erfde hij de heerlijkheden Horn, en Altena. Hij was ook heer in WeertNederweertWessemKortessem en Gaasbeek.

Gerard II sneuvelde in de Slag bij Stavoren. Hij liet geen wettige kinderen na. Na zijn dood kwamen de heerlijke rechten in bezit van zijn zuster Johanna van Horne.

Van haar broer erfde ze in 1345 aanzienlijke gebieden, waaronder HorneAltenaGaasbeekHerstal en Strijen.[2] Johanna huwde met Gijsbrecht van Abcoude, heer van Abcoude en Duurstede († na 1366), die haar gebieden iure uxoris bestuurde. Hun kinderen waren:

In 1353 schonk ze haar oudste zoon Zweder III de heerlijkheid Herstal.[4] De rest van haar domeinen viel hem toe bij Johanna’s dood in 1356. Hij kreeg evenwel te maken met haar halfbroers en halfzuster, die Johanna’s opvolging van 1345 betwistten omdat ze meenden dat de mannelijke lijn voorrang had moeten krijgen. De partijen legden de zaak voor aan een scheidsgerecht, dat op 2 oktober 1357 Gaasbeek en Loon toewees aan Zweder, terwijl de overige gebieden gingen naar de kinderen uit het tweede huwelijk van Johanna’s vader (Horne, Altena, HeezeLeendeHerstalMontcornetBaucigniesWeertNederweertWessemKortessem).[5]

Een andere dochter Oede van Horne en Altena huwde met Jan III van Polanen en hun dochter Jenne weer met Engelbert van Nassau. Hun achterkleinzoon was Willem de Rijke van Nassau-Dillenburg de vader van Willem de Zwijger en Jan van Nassau, in mannelijke lijn de directe voorvader van ons koningshuis.

Willem IV (13021343) was een middeleeuws edelman. Hij was de zoon van Gerard I van Horne en heer van HornAltenaLoon op Zand en Gaasbeek. Ook was hij heer van Heeze. Zijn vader huwde in 1302 met Johanna van Leuven-Gaasbeek, vrouwe van Gaasbeek en kwam na de dood van haar tante Beatrix van Leuven in 1339 in het bezit van de heerlijkheid Gaasbeek, die later zou vervallen aan Zweder III van Zuylen van Abcoude (ca. 1350 – RaddaToscaneItalië, 22 of 23 april 1400) was heer van GaasbeekPutten en Strijen.

Aangezien Johanna van Horne in 1345 van haar broer Strijen erfde, volgens wikipedia, terwijl haar tante, erfvrouwe van Putten en Strijen aan moeders kant overleed in 1360 (volgens Felix van Hoorn) moet er nader onderzoek gedaan worden hoe de erfopvolging gelopen heeft of is de bewering op wikipedia fout.