Malder burgt

Malderburcht met Curtis ( Hofstede)

De naam Malden wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1247 die men gevonden heeft in het Sint Agathaklooster bij Cuijk. Uit opgravingen uit 1960 bleek dat er al in het jaar 1000 in Malden een kapel in Malden moet hebben gestaan waarvan de oorsprong teruggaat tot de Romaanse tijd. In de buurt van de kapel stond de Malderburcht (een Motte burcht), die waarschijnlijk rond 1270 is gebouwd, een verdedigingsburcht tegen de Brabanders, maar die al in de 14e eeuw is verwoest.

Kenmerkend voor Malden was dat er sprake is van een curtis (hofstede) en een burcht op enige afstand van elkaar. Dat betekent dat de curtis, zoals meestal gebruikelijk niet is omgebouwd tot een kasteel of burcht. De “moerassige” burcht was gesitueerd in het uiterste westen van het broek pal aan de andere kant van het latere Maas- Waalkanaal en de curtis ten oosten daarvan in de buurt van de kapel in het centrum van het dorp.

Het is waarschijnlijk dat we op de plaats van de curtis ook de oudste boerderij van Malden moeten zoeken. Deze boerderij had de fraaie naam ”Maldensteijn”. Van zowel de curtis als de boerderij zijn geen sporen teruggevonden. Om de herinnering open te houden, is later wel aan het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum van Malden (gebouwd in het jaar 2000), dat zich bevindt op de plaats van de curtis, de naam “Maldensteijn” gegeven.

Tot 1348 was Malden een leen van het graafschap Kleef. Daarna werd het een zelfstandige heerlijkheid, zoals eveneens het zusterdorp Heumen. Johan I van Groesbeek wordt de heer van Malden en Heumen, woonachtig op het kasteel in Heumen. Malden blijft daarna tot aan de verkoop van de heerlijkheid in 1769 aan de stad Nijmegen een Kleefse leen. Kort na 1348 is de curtis verwoest of afgebroken.

Het naambordje met vermelding van het Motteburchtpaadje.

Laantje naar de Motte Onlangs is het paadje hiernaar vernoemd, namelijk het Motteburchtpaadje. Via een bospad, aan de overkant van het MaasWaalkanaal, tegenover de Betonfabriek, is de ingang van dit bospad.

Gracht Motte

Een deel van de oude gracht is nog te zien, lopende naar de oorspronkelijke Motte.

Verhoging Motte

In het landschap is aan de rechterkant van het paadje een verhoging te zien, dat is de plaats waar de Motte vroeger heeft gestaan.

Naamgeving straat naar Grote Loef

Om de naam in ere te houden is er een straat in de wijk Hoogenhof naar Grote Loef vernoemd.

Kasteel Heumen

De oudste vermelding van dit kasteel, gelegen ten zuiden van het dorp Heumen, stamt uit 1138, toen in het bezit van de Graaf van Dale. In het jaar 1348 was Johan van Groesbeek bekend als de Heer van Heumen. Het kasteel heeft veel strijd gekend, met name tijdens de Tachtigjarige Oorlog toen het aan Staatse zijde stond. Diverse pogingen werden ondernomen om het kasteel in te nemen. In het jaar 1585 werd zij door Spaanse troepen grotendeels verwoest.

De west/oost lopende stegen, die langzaam het heiveld binnendrongen. Kaart met ligging oude boerderijen rond 1800. Hierop is duidelijk te zien dat Malden uit een lintbebouwing bestond.