Hondschote (F)

Hondschote (officieel: Hondschoote) is een gemeente in het Franse departement Nord, in Frans-Vlaanderen en de Franse Westhoek. De uitspraak in het Frans klinkt tegenwoordig ongeveer als onsjot of ons kot.[bron?]

Geschiedenis

In de middeleeuwen maakte het deel uit van het graafschap Vlaanderen en vervolgens van de Bourgondische en Spaanse Nederlanden. Het werd in 1668 bij de vrede van Aken door Frankrijk geannexeerd. In de 16e eeuw was Hondschote bekend om zijn textielindustrie. Vooral saai (lichte, gekeperde wollen stof) werd hier gemaakt en bewerkt. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog koos Hondschote na de Spaanse Furies (1572) de zijde van de opstandelingen.[1] In 1582 werd Hondschote door de Spaanse troepen ingenomen en voor een deel verwoest. Veel textielbewerkers en ook textielbaronnen trokken toen naar Antwerpen en naar Leiden. Men onderhandelde met het stadsbestuur van Leiden (tot dan toe een van de grootste concurrenten) om als groep naar Leiden te komen. In 1585 werd ook Antwerpen ingenomen (Val van Antwerpen) en trokken de Hondschoters die zich Antwerpen hadden gevestigd alsnog naar Leiden.

Hondschote in de eerste helft van de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria Illustrata – 1641). Het wapen van Horne rechts en links dat van Hondschoote.

Hondschote is bekend van de Slag bij Hondschote, die hier in 1793 werd geleverd tussen soldaten van de jonge Franse republiek en een in Vlaanderen verzamelde strijdmacht, bestaande uit Britse, Hannoveriaanse en Oostenrijkse troepen. De geallieerden werden verslagen en het voortbestaan van de Franse Republiek was gered.

Jacob Peyt, een volksmenner uit de 14e eeuw, zou in Hondschote geboren zijn.

Bezienswaardigheden

  • Stadhuis
  • Sint-Vaastkerk
  • Interieur van de Sint-Vaastkerk
  • Interieur van de Sint-Vaastkerk