Tak van Horne

Onder de tak “van Horne” sorteren de eerst bekende heren van “Horn” welke nog niet beleend zijn of naamgeving danken aan het leen Altena dat later doorgegaan is als de hoofdtak van de van Hornes. Vaak is niet duidelijk of er een familieband bestaat omdat de erfopvolging niet of nauwelijks in regesten is beschreven en berust op al dan niet juiste aannames. Zo treffen we verschillende adellijke families met de achternaam of bezitsnaam “von Horn” aan in het nu Duits en Scandinavisch gebied maar het is onduidelijk of het gaat om de familie die later bekend staat als van Horne-Altena en hun vertakkingen. Toch is er wel gezinspeeld op een verwantschap, zo stelde Philips-Emanuel van Horne-Houtkerke in zijn testament van 23/7/1718 dat de dochter van zijn laatste afstammeling zou huwen met een dochter van “Zweedse Horne stam”. Echter, in de bestaande literatuur wordt daar met geen woord over gerept. Zo was het de familie Horn af Kanckas die beweerde van Brabantse afkomst te zijn (Matrikel öfver Svea Rikes Ridderscap och Adel, trickt hos Carl Deleen, 1816). Door J, Ramsay is aangetoond dat zij afstammen van de familie van Redding:

Oude familie van Redding, introd. 1625. Uitgestorven in 1728.

Als stamvader van de familie stellen 18e-eeuwse genealogen, wiens presentatie voorkomt in de genealogie van het ridderhuis van de familie, dat Sigmund de Horne, die met de vader van koning Albrekt naar Zweden kwam, in Horn op Öland woonde en in 1341 in Öland werd begraven. Persnäs-kerk daar, waar zijn grafsteen met Hornvapnet en omschrijving nog steeds bestaat. Hiermee hebben ze getracht aannemelijk te maken dat de familie uit Brabant afkomstig is, en zo de Fins-Zweedse familie Horn te verbinden met de gelijknamige Brabantse familie. Ze droegen echter totaal andere wapens en de naam Hoorn werd pas in de 16e eeuw overgenomen door de Fins-Zweedse familie. – Evenals KH Karlsson in het tijdschrift van de Swedish Autograph Society. Deel 2, blz. 70, zoals mevrouw J. Ramsay echter heeft aangetoond in haar werk Salvelsekläkter, dat in Finland tot aan de grote verontwaardiging, waarvan de presentatie hieronder is gevolgd, dat de familie zonder enige twijfel een puur Finse oude Reddingsfamilie is, zeker bekend sinds het einde van de 14e eeuw. – De familie vertakt zich in de adellijke familie Horn af Björneborg, de adellijke familie Horn af Marienborg en de adellijke familie Horn af Ekebyholm.


1 ref. 2 Bij (RA). 3 Storkyrkans in Sth. bestand. 4 KBAB. 5 uhm. 6 za. 7 Lk. 8 Pt 1918, blz. 20. 9 Kd. 10 Bij (P). 11 Medrt. Door de staatsarchivaris K. Blomstedt, Helsinki. 12 K. Blomstedt, Henrik Klanspuika Horn. I. 13 Al. 14 Brief van Margareta Fincke aan Carl Oxenstierna (UB).

Hoorn%20af%20Kanckas%20A1200.jpg
https://www.adelsvapen.com/genealogi/Horn_af_Kanckas_nr_12