Kasteelbrakel (Frans: Braine-le-Château; Waals: Brinne-Tchestea; in het nabijgelegen Halle: Brinnekasteel) is een plaats en gemeente in de provincie Waals-Brabant in België. De gemeente telt ruim 10.000 inwoners.
Geschiedenis
Eeuwenlang hoorde Kasteelbrakel bij het graafschap Henegouwen, alhoewel het omringd was door gebieden die tot het hertogdom Brabant behoorden.
Het Wapen van Kasteelbrakel is het heraldisch wapen van de Belgische gemeente Kasteelbrakel.
Geschiedenis
De gemeente Kasteelbrakel voerde sinds 21 juli 1923 een eigen gemeentewapen, dat was gebaseerd op een 16e-eeuwse zegel van de gemeente die het wapen van de toenmalige heer van Woutersbrakel, Maarten van Horne, voerde.[1] Dit wapen voerde in het eerste en vierde kwartier het sprekend wapen van het Huis Horne, in het tweede kwartier een zilveren leeuw op sabel (het wapen van de heren van Gaasbeek) en in het vierde kwartier drie gouden schelpen op hermelijn (het wapen van de familie d’Hondschoote, heren van Gijvelde[2]). Boven het wapen was een helm aangebracht en het wapen zelf was omhangen met een ketting van de Orde van het Gulden Vlies, die verwees naar de macht van de heren van Horne.[3]
Na de fusionering in 1975 van Kasteelbrakel en Woutersbrakel tot de fusiegemeente Kasteelbrakel, werd besloten om het bestaande wapen van Kasteelbrakel te laten vallen om de toenmalige burgemeester Gérard Lemaire niet de indruk wou wekken dat Kasteelbrakel Woutersbrakel volledig zou overnemen.[3] Daarom werd voor een nieuw wapen gekozen dat naar beide deelgemeentes verwees en dat in 1991 werd goedgekeurd. In het nieuwe wapen werd het eerste en vierde kwartier van het oude wapen met de drie hoorns bewaard, terwijl in het tweede en derde kwartier het wapen van de cisterciënzerinnen abdij van Woutersbrakel werd opgenomen.
De plaats heeft verschillende middeleeuwse bezienswaardigheden:
- Een schandpaal in 1521 opgericht in opdracht van Maximiliaan van Horne, kamerheer van keizer Karel V.
- Het huis van de baljuw uit ca. 1535.
- De banmolen uit de 12e eeuw die wordt beheerd volgens het banaliteitsrecht, een middeleeuws herenrecht.
- La ferme Binchfort uit de 16e eeuw
- Het kasteel uit de 12e eeuw