Kasteel/Huis Kalbeck D

Deze gravure van Paul van Liender naar een aquarel van Renier Roidkin toont de gebouwenvoorraad uit 1743.

Relatie met de van Hornes

In 1344 zegelde Dirk van Horne-Perwijs een scheidgericht tussen Otto van Kleef en Dirk van Straten waarschijnlijk als vertegenwoordiger van het Graafschap na het overlijden van zijn oom aan de kant van zijn vrouw. Dirk was actief in het Rijnland, uit een oorkonde van 1344 blijkt dat hij medezegelaar is van een arbitrage waarbij tussen Otto, provoost van Kleef, en Dietrich von der Straten over de onderhorigen en renten van het domkapittel van Keulen en over het leengoed van Kalbeck. Gegheven toe Cleve op den pijnstavent 1344. 2 insnijdingen voor zegels in de pika, 1 nieuw toegevoegd, ondefinieerbaar restant; 2 losjes bijgesloten, Dietrich von Horn (?), opschrift en afbeelding beschadigd:

1344 Mai 22

Schiedsgericht zwischen Otto, Propst von Kleve, und Dietrich von der Straten wegen der dem Domkapitel zu Köln angehörigen Leute und Renten und wegen der Lehngüter Kalbeck. Gegheven toe Cleve op den pijnstavent 1344. 2 Einschnitte für Siegel in der Pika, 1 neu angehängt, umbestimmbarer Rest; 2 lose beiligend, Dietrich von Horn (?), Umschrift und Bild beschädigt.

UrkundeLandesarchiv Nordrhein-Westfalen. Abteilung Rheinland, AA 0053, 264 Kleve-Mark, Urkunden (AA 0053) (DFG-gefördert) >> 1. Urkunden

Bewoners en eigenaren

Boerderij gezien vanuit het zuidwesten (2004)

De eerste gedocumenteerde vermelding van Kalbeck vond plaats in 1326, toen graaf Rainald II van Geldern “ de hoop te Calbeke” aan Dirk Loef III. van Kleve naar leengoederen aldaar. De feodale heerschappij over Kalbeck veranderde later herhaaldelijk tussen het Hertogdom Gelre en het Hertogdom Kleve, zodat daar verschillende leenmannen te vinden waren.

In 1647, toen de familie Morrien heerste over het kasteel en de omliggende boerderijen, werd Kalbeck vervangen door de Grote Keurvorsten werden verheven tot de rang van een onafhankelijke heerschappij, die in 1722 187 inwoners telde en pas in 1928 toegetreden. Toen het bij Weeze werd opgenomen, verloor het zijn onafhankelijkheid. De Morriens kwamen uit Westfalen en werden verheven tot de status van Keizerlijke Baronnen in 1670. In het Münsterland bezaten zij onder meer de heerschappij van Nordkirchen en waren zij tevens de heren van Lüdinghausen.

De erfgename en minnares van Kalbeck trouwde in 1838 met Friedrich von Vittinghoff-Schell, wiens familie op kasteel Schellenberg in had gewoond sinds 1452 Essen-Rellinghausen woonde en nam het kasteel mee in het huwelijk. Nadat eind 19e eeuw op korte afstand van het kasteel van Essen een kolenmijn tot zinken werd gebracht en op slechts 100 meter van het kasteel een kabelbaan voor het vervoer van steenkool liep, maakte de familie Vittinghoff-Schell van Kalbeck hun hoofdverblijfplaats.

Door het huwelijk van M. J. Freiin von Vittinghof-Schell, de nicht van de burgemeester van Weezer Felix von Vittinghoff-Schell, ontstond Kasteel Kalbeck aan de familie Spies von Büllesheim. Sinds medio 2001 wordt het complex bewoond door Antoinette Freifrau von Elverfeldt-Ulm, geboren Spies von Büllesheim, en haar familie.

Bouwgeschiedenis

Het in 1326 genoemde Calbeke, aanvankelijk een boerderij en pas in de 14e eeuw tot waterburcht uitgebreid, lag tegenover de huidige herberg “Jan an de Fähr” op de plaats waar de Kalbeckers . Niers mondt uit in de Ley

Twee grote branden op Oudejaarsavond 1799/1800 en één in 1907 beschadigden het complex ernstig, en de eigenaren moesten in het complex wonen buitenste vestingmuur vanaf dat moment. Bewaarde tekeningen van respectievelijk Cornelis Pronk en zijn leerling Jan de Beijer uit respectievelijk 1731 1743 toont nog steeds de oude gebouwenvoorraad vóór de vernietiging ervan.

Toen de familie von Vittinghoff-Schell aan het begin van de 20e eeuw besloot hun woonplaats naar Kalbeck te verhuizen, wilden ze het ruïneuze oude complex niet langer gebruiken en vertrokken ze tussen 1906 en 1910 een kilometer verderop, bouwen een nieuw kasteel in het bos in de stijl van Historisme. De plannen zijn opgesteld door de architect Hermann Schaedtler, die verantwoordelijk was voor Kasteel Oberwerries, dat in de 17e eeuw werd gebouwd in Hamm heeft als model gediend.[1] Het nieuwe gebouw bestond uit twee tweevleugelige bouweenheden , het landhuis met woon- en representatieve kamers en de voorburcht Economische vleugel. De westvleugels van de twee gebouwen werden alleen gescheiden door de huidige ingang van de binnenplaats, zodat de opstelling van de gebouwen de indruk wekte van een drievleugelig complex.

Als onderdeel van de Slag om het Reichswald (Engels Operatie Veritable) het kasteel werd gebouwd door Canadees en Schotsnaoorlogse periode< /span>. De eerste verdieping met de kasteelkapel en de bibliotheek bleef behouden, de rest werd omgebouwd tot een grote openluchtzaal. De westelijke vleugel werd gerepareerd om aan de hedendaagse woonwensen te voldoen, maar van de oorspronkelijke inrichting van het gebouw is niets meer over. De torenvleugel werd gerepareerd om aan de hedendaagse woonwensen te voldoen en de administratie voor het woongedeelte en de omliggende huurappartementen werd aangelegd. Van de oorspronkelijke inrichting is niets meer over.

Als onderdeel van de wederopbouw werd in 1950 het ongeveer vier hectare grote kasteelpark opnieuw ingericht. In de tuin ten westen van het huis werd een rozenperk aangelegd naar barokke modellen, die in 1965 voor het publiek werd geopend. Uw symmetrisch opgestelde bedden worden omlijst door lage buxushagen. Tot 1997 vond daar elk jaar op de eerste en tweede zondag van juli de “Kalbeck Rose Show” plaats, maar deze moest worden stopgezet omdat het merendeel van de rozen verouderde en stierf. De inkomsten werden door de Ziekenbroederschap Rijn-Maas gebruikt voor de verzorging van zieken en gehandicapten op pelgrimstochten, vooral naar Lourdes.

Sinds 2001 zijn de kasteelgebouwen geleidelijk gerenoveerd en herbouwd. Na voltooiing van de werkzaamheden zullen deze worden gebruikt voor verhuurdoeleinden. Het gehele kasteelterrein is omheind en bij de toegangspoort uitdrukkelijk als privé gemarkeerd. Toegang voor toeristische doeleinden is niet toegestaan, maar de eigenaren bieden af ​​en toe rondleidingen aan.[2]

Literatuur

  • Ferdinand G. B. FischerExcursiebestemmingen aan de Nederrijn. Prachtige kastelen, paleizen en motten. 2e druk. Pomp, Bottrop 2000, ISBN 3-89355-152-2, pp. 112–113.
  • Stefan FrankewitzDe Nederrijn en zijn kastelen, paleizen en herenhuizen aan de Niers. ( = Atlas van het Rijnkasteel. Deel 2). Boss, Goch 2011, ISBN 978-3-941559-13-4, pp. 549–560.
  • Rita Hombach: Landschapstuinen in het Rijnland. Vastlegging van de historische inventaris en studies over de tuincultuur van de “lange” 19e eeuw (= Bijdragen aan de architectonische en kunstmonumenten in het Rijnland. jaargang 37). Wernersche Verlagsgesellschaft, Worms 2010, ISBN 978-3-88462-298-8, pp. 247–248.
  • Adolf Kaul: Geldriaanse kastelen, paleizen en herenhuizen. Butzon & Bercker, Kevelaer 1976, ISBN 3-7666-8952-5, pp. 82–87.
  • Gregor Spohr: Wat fijn om hier te dromen. Kastelen aan de Nederrijn. Pomp, Bottrop/Essen 2001, ISBN 3-89355-228-6, p 150 –151.