Genealogie van huis Horne

Banier bij Aldenborg in Weert op de Biest met de Horentjes in spiegelbeeld…en het gulden vlies.

Het Huis van Horne of van Hoorn kent in haar familienaam verschillende spellingen. Dit komt mede doordat de oorsprong ligt in het gebied zuid Limburg, het huidige Belgisch Limburg, de regio Luik en het Duitse Keulen. Dit gebied kent voor deze regio specifieke klank verbuigingen die niet eenduidig in de manuscripten en boekwerken terecht zijn gekomen. Zo vinden we de spellingen Hurne, Hoirne, Hoerne, Heurne, Huerne, Horen, Hoorn, Horn of Hoorne. De “e en i ” achter de “o” is de z.g. verlengings “e of i”, er was in die tijd nog geen vaste spelling. Van Hoorn is een oud adellijk geslacht waarvan diverse leden van belang zijn geweest voor de geschiedenis van de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. De naam is afkomstig van de Limburgse plaats Horn en niet, zoals soms abusievelijk wordt gedacht, van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De beroemdste persoon die in het algemeen bekendstaat als ‘Hoorne’ heette in werkelijkheid Filips van Montmorency. Montmorency, die samen met Lamoraal van Egmont in 1568 te Brussel werd onthoofd, was weliswaar graaf van Horn, doch stamde niet uit het geslacht Horne.

De Hornes behoorden tot de hogere ‘oer’ adel van de Nederlanden. Tal van heerlijkheden hadden gedurende enige tijd heren die uit dit geslacht afkomstig waren. Het huis Horne is in de achttiende eeuw uitgestorven.

De oorsprong van de heren van Horne is niet duidelijk. Vaak wordt verondersteld dat zij verwant waren aan de graven van Loon, maar dat is nooit aangetoond. De erfopvolging geschiedde in mannelijke lijn op basis van de naam van de grootvader. Op deze manier is toch nog een reconstructie te maken van de eerste generaties die door Klaversma en Boel niet zijn opgenomen in de opvolgingslijn. Met dank aan Jan Smeets die e.e.a. heeft uitgezocht en beargumenteerd.

De Waalse autheur Jules Vandeweyer heeft het over Koenraad, Conrad van Hoorn wiens dochter huwde met Emmo van Loon:

“III.1    Emmo van Loon v008, de 2de graaf van Loon van 1044/1046-1078/1079, zoon van Giselbert van Loon v003 (zie II.1) en Erlande (Herelint) van Jodoigne (van Geldenaken) v004.
Overleden 1078-1079. Hij is zeker voor 5 februari 1079 overleden.
Mogelijk bestuurde hij samen met zijn broer Otto het onverdeelde graafschap Loon. Beide broers werden samen vermeld als “comites de Los”.

Gehuwd (1) met Zwanehilde van Schwaben (van Holland (volgens Vaes)) v009.
Geboren 1030.
Zij wordt vermeld in Studie betreffende de Stichting van de abdij Sint-Jacob-de-Mindere te Luik in 1015, uitgegeven in het Frans in 2013 door Jules Vandeweyer,p. 21. Jan Vaes vermeld haar in zijn werk De Graven van Loon, p.150 Swanehilde van Holland (°1030).

Gehuwd (2) met Emengardis van Hoorn v010, dochter van Koenraad van Hoorn en Mechtilde van Gullik.
Zij wordt als tweede echtgenote van Emmo vermeld in een schema in Studie betreffende de Stichting van de abdij Sint-Jacob-de-Mindere te Luik in 1015, p.21. Dit werk werd uitgegeven in het Frans in 2013 door Jules Vandeweyer.”

Hiermee zou Koenraad of Conrad van Hoorn de eerst bekende zijn, maar uitgaande van de gangbare genealogieën komen we uit bij Engelbertus.

De naam ‘Engelbert van Horne’ komt diverse malen voor in twaalfde-eeuwse oorkonden. Daarom wordt deze wel gezien als stamvader van de heren van Horne. Vanaf het begin van de dertiende eeuw wordt ‘Willem’ de meest voorkomende naam van de stamhouders. Met Willem I van Horne begint traditioneel de lijn van de heren van Horne, waaruit later de jongere takken van Horne-Houtkerke en Horne-Baucigny zijn afgesplitst. Uit de hoofdtak kwamen van 1450 tot 1540 de graven van Horne voort.

Hoofdlijn

Eerste generatie

1. Engelbertus van Hurne (rond 1102)

Tweede generatie

2. Reginbaldus van Hurne (rond 1122)

Derde generatie

3. Engelbertus van Hurnen (rond 1138)

Vierde generatie

4. Hendrik van Horne (1169-1197)

5. Willem 0 van Horne van Merum (1170-1218)*

1200 april 4                                                                                                                                                     

Willem, heer van Horn, schenkt het patronaatsrecht van de kerken van Leende en Heeze aan Keysersbosch. Getuigen: o.a. Jan, heer van Kuik, Henricus de Baxen, ridders, Arnoldus de Steyne en Daniel de Gore. .

Cart.Keizerbosch, Regesten van Roermond

Hij was gehuwd met Margaretha van Altena

Vervolgens was er akte 3434.

1203 apud Lovanium na october 1
Verdrag tussen Henricus, hertog van Lotharingen ( en Brabant ) en Otto, graaf van Gelre, waarbij laatstgenoemde o.a. afziet van zijn recht in de eninge van de (Brabantse) Kempen. Onder de getuigen: o.a.: Henricus graaf van Kessel, Rogerus de Merhem, Engelbertus de Hoerne, Theodoricus de Hoerne, Theodoricus advocatus de Hechte, Theodoricus de Altena, Rutgerus de Bremmet, nobiles, en Theodoricus de Ruermonde, Theodoricus de Elmpt, Gerardus de Strale, Sibertus Suevus, milites. Sivr£ 16 biz 10-16 Sloet nr 401 Camps I nr 99. (Theodoricus=Dirck) 

De daarin genoemde “de Hoerne’s” waren broers van Willem 0, blijkens de vernoemingen van de kinderen van Willem I van Horne, dochter; Margaretha, vernoemd naar grootmoeder Margaretha van Altena, 

zoon;    Willem II, vernoemd naar grootvader Willem Heer van Horn, zoon,    Dirck IV (van Horne) van Altena, vernoemd naar Dirck van Altena.                                                     

Alles geheel volgens de vernoemingsregels.                                                                                                                        

Opmerkingen Jan Smeets

Vijfde generatie

5. Willem I van Horne (1218-1264), heer van Horne.
Deze Willem was 2x gehuwd. De naam van zijn eerste echtgenote is niet bekend.

Zijn 2e echtgenote heette Heilwigis of Helwiga. Verondersteld werd dat zij vanwege waarschijnlijke familiebanden, een van Altena zou zijn. Dat is niet juist. Willem I van Horne was gehuwd met Heilwigis/Heilwiga van Wickrath.

Willem van Horn en Altena geeft met toestemming van zijn vrouw Heilwigis aan (het convent van) Keyserbosch 6 solidi keuls..voor de memoria van zijn vader, 3 solidi voor die van zijn moeder, 3 solidi voor die van zijn eerste vrouw, 10 solidi luiks voor die van zijn oom Dirk van Altena, die de kerk van Roggel zal betalen.
Klaversma; Altena en Horn p 50-51*

Dit bleek uit de Bossche Protocollen m.b.t. Veghel. Bij het zoeken naar gegevens omtrent Godert/Godefridus, die Smijt Smeets van Straten (van Horne) stuitte ik op een akte hem betreffende. Ik maakte van een deel van die akte een copie. Helaas kan ik de volledige akte niet meer teugvinden, maar uit dat “deel” (3) blijkt dat Helwiga een Wickrat was.

Donderdag 15-11-1386 (3) een stuk land genaamd dat Sn.l Venneken, in Veghel, beiderzijds tussen Gheerlacus Cnode. Gheerlacus Cnode ofwel “van den Bosch” was een kleinzoon van Willem (Wellen) Cnode (Buscodicus) heer van ’s-Hertogenbosch en Margaretha van Horne, dochter van Willem I, heer van Horne en Altena en Helwiga van Wickrath. Gheerlacus Cnode) had ook grondbezit in Veghel.
(4) een stuk land aldaar, direct naast Fredericus Hoernken. (5) een stuk land aldaar, een stuk land in Veghel beiderzijs tussen Gheerlacus Cnode, direct naast Fredericus Hoernken.
(Fredericus Hoernken = Godefridus=Godert=Goijart.)

Opmerking Jan Smeets n.a.v. zijn vondst in de Bossche protocollen over Veghel.

Kinderen:
Margaretha (1230), 
Willem II van Horne (1240), 
Engelbert van Horne (1242), 
Dirk IV van Horne († 1272), heer van Altena, stierf kinderloos

Zesde generatie

6. Willem II van Horne 1240-130?*, heer van Horne en Altena (vernoemd naar grootvader Willem 0)
Gehuwd (1270) met Agnes [van Perwijs.]?

Kinderen:
Willem III van Horne (1270),
Dirk (1265), Engelbert (1270), 
Gerard I van Horne (1270),
Odilia (1270)

*Klaversma en Vogels hanteren 1300 als sterfdatum, Jan Vaes in de Graven van Loon hanteert 1304.

Zevende generatie

7.1. Willem III van Horne (1270-1301)
Gehuwd (1294) met Sophie van Heusden, kinderloos.

7.2. Dirk van Horne (1265-1304), domproost van UtrechtMünster en Luik

7.3. Engelbert van Horne (1270-1310), kanunnik te Luik, Domproost te Utrecht en Münster

7.4. Gerard I van Horne 1270-1331, heer van Horne, Altena, Perwijs en Herlaar
1e maal gehuwd (1302) met Johanna van Leuven Gaasbeek
Kinderen: 
Willem IV van Horne (1302)

2e maal Gehuwd (1316) met Irmgard van Kleef (Irmgard’s vader was Dirk korte Luef heer van Malden, een een neef van Diederik VIII graaf van Kleef).
Kinderen en hieruit 8 kinderen:
1 Dirck (Theodoricus) van Perwijs, Oud Herlaar en Kranenburg.
2 Willem, die om vergissingen te voorkomen “Wouteren” werd genoemd, smid, rentmeester te Hoogstraten, zijn dochter Lijsbeth huwde met Wenemar van Cuijk, heer van Hoogstraten, kleinzoon van Jan I van Cuijk en Jutta van Nassau.
3 Jan, schepen van Oirschot, heer van Blaarthem (uit zijn familielijn stamt bisschop Riethovius).
4 Otto, heer van Montcornet en Baucigny, admiraal van Frankrijk.
5 Everhard, grondbezitter Oirschot-Best, schepen (waarschijnlijk allodiaal) van Hoembergen.
6 Godert, smid, grootgrondbezitter omgeving Veghel, Oirschot-Best, allodiaal schepen van Swalmen.
7 Margaretha, huwde met Hendrick III van der Lecke.
8 Gertrudis, abdis van klooster Maagdendal te Oplinter.

Achtste generatie

8.1.1. Willem IV van Horne 1302-1343, heer van Horne, Altena en Gaasbeek
Gehuwd (1316) met Oda van Putten
Kinderen:
Gerard II van Horne (1320),
Johanna van Horne 1320-1356, vrouwe van Gaasbeek. Huwde in 1349 met Gijsbrecht van Abcoude.

Kinderen: Zweder (1350), Willem (1350), en Jan (1350)
Aleid is gehuwd met Dirk van Cranendonk, heer van Cranendonk

Oda van Horne is gehuwd met Jan II van Polanen
Kinderen: Beatrix, non te Audrichem, Elisabeth
Gehuwd (1336) met Elisabeth van Kleef-Hülchenrath (1315-1347)
Kinderen: Willem V (1336), Dirk (?), Dirk Loef van Horne (1336), Elisabeth (1339), Arnold II (1339)

8.1.2. Dirk van Horne (1320-1378), heer van Perwijs en KranenburgGeel en Herlaar

m [ ten eerste ] CATHARINA Berthout 1350 , dochter van HENDRIK [IV] Berthout Heer van Duffel & zijn vrouw Margareta van Wesemaal.  Goethals legt haar ouderschap en huwelijk vast zonder de primaire bron te vermelden die de informatie bevestigt [1120] 

Kinderen:
Willem,
Dirk
Hendrik
Irmgard

m tweede ANTOINETTE van Gavre , dochter van GERARD van Gavre Heer van Steenkerke & zijn echtgenote Yolande van Elsloo Vrouw van Elsloo.  Goethals registreert haar ouderschap en huwelijk (haar moeder noemt ” Yolande van Schoonvorst Vrouw van Diepenbeck “), waarin staat dat het huwelijk ” est prouvé par les papiers de la famille de Gavre ” (geen bronvermelding) [1121] is . De primaire bron die deze informatie bevestigt, is niet geïdentificeerd.] 

Relatie met N.N.
Kinderen: Jan (137?) van Cranenborch

Gemertse/Bosche protocollen: R1180 f613 anno 1396
Jan van Cranenborch natuurlijke zoon van wijlen heer Dirk van Heurne, heer van Perweys en Duffel aan de ene kant en Dirk van Gemert zn w Dirk van Ghemert aan de andere kant; huwelijk tussen Dirk van Ghemert en Elisabeth dt van genoemde Jan van Cranenborch een erfcijns …… heer Willem van Perweys en Duffel .. aan Jan van Cranenborch zijn natuurlijke broer …. …. Het huwelijk tussen genoemde Jan en Margaretha dochter van .. Henrick Stakenborch .. uit de heerlijkheid van Herlaer en … gelegen in Ghestel bij Herlaer en in Gemonde …. …. Dirk van Gemert zn w Dirk van Gemert en Elisabeth ….. ten behoeve van Dirk van Gemert
Jan, Wouter Spierink en Goyart broers, kinderen van w Dirck van Ghemert en Gooswijn Steenwech man van jonkvrouw Beel dt w Dirck van Ghemert voorn.
Jan van Cranenborch voorn ten behoeve van Elisabeth zijn dochter
Dirck zn w Dirck van Ghemert voorn stierf (en ook de dood van jonkvrouw Sophie zijn echtgenoot), genoemde Elisabeth .. van Dirk zn van Dirk van Gemert en Elisabeth … etc etc (moeilijk te lezen)
Van de fiches: Dirck zn w Dirck van Ghemert x Lijsbeth dt van Jan van Cranenborch (nat zn w heer Dirck van Huerne) x Margriet Henrick Stakenborch
Jan, Wouter Spyerinc, Goyart en Dirck zonen w Dirck van Ghemert x Sophie dt w Wouter Spyerinc van Dynther
En hun zwager Gooswijn Steenwech x Beel dt w Dirck van Ghemert voornoemd.

Negende generatie

9.1.1.1. Gerard II van Horne (1320-1345), heer van Horne, Altena en Gaasbeek. Gesneuveld in de Slag bij Stavoren.

9.1.1.2. Willem V van Horne (1336-1358), heer van Horne en Altena
Gehuwd (1349) met Mechtilde van Arkel
Kinderen: Dirk (1350), Willem VI (1355)

9.1.1.3. Dirk Loef van Horne

 zie: Zijtak van Horne-Houtekerke

9.1.1.4. Arnold II van Horne (1339-1389), kanunnik, domproost en bisschop van Utrecht en Luik

9.1.1.5. Ludolf van Horne vermeld in Historische jaer-boecken van Holland en Zeeland, handelende van ‘t …, Volume 1 pagina 436. als broer van bisschop Arnold van Utrecht.

9.1.2.1. Willem van Horne (1370-1400), heer van DuffelOosterlo, Geel, Walhain en Herlaar
Gehuwd (1391) met Maria van Randerode
Kinderen: Maria van Horne (1395-1433)

9.1.2.2. Hendrik van Horne (1370-1408), heer van Perwijs, Kranenburg, Warmbeek
Gehuwd (1395) met Margarethe de Rochefort
Kinderen: Jan (1395), Johanna (1395)

Tiende generatie

10.1.1.2.1. Dirk van Horne (1350-1404), bisschop van Osnabrück

10.1.1.2.2. Willem VI van Horne (1358-1415), heer van Horne, Altena en Weert
Gehuwd (1374) met Johanna van Loon Heinsberg
Kinderen: Willem VII van Horne (1380-1433), Oda van Horne (1385-1442), gehuwd (1417) met Johan II, heer van Gemen, Johanna van Horne x Reinhard van Haegen (kinderen: Oda van Haegen x “dienaar van de heer van Horne” Adam Vogels (Heelse tak) Er is een akte bekend waarin graaf Jacob I “sijne gemeene nichte Oda, bij gelegenheid van haar huwelijk 6/7 deel van de opbrengst van de molen te Overhaelen schenkt.

Aanvulling Jan Smeets

10.1.2.2. Jan van Horne (1395-1447), heer van Perwijs, Duffel, Kranenburg en Herlaar
Gehuwd (1420) met Mathilde van Reifferscheidt
Kinderen: Hendrik (1422), Aleida (1425), Isabella (1430)

Elfde generatie

11.1.1.2.2. Willem VII van Horne (1380-1433), heer van Horne, Altena en Weert
Gehuwd (1417) met Johanna de Montigny
Kinderen: Jacob I (1420-1488)

11.1.2.2. Hendrik van Horne (1422-1483), heer van Perwijs en Herlaar.
Gehuwd (1453) met Elisabeth van Diest.
Kind: Elisabeth van Horne, gehuwd met Jan van Rotselaar.
Gehuwd (1470) met Antoinette van Gaveren Lieferingen, kinderloos.
Maitresse N.N. Kinderen Willem van Horne in 1443 tot acoliet gewijd in de orde van de berg Carmel door Dionisius bisschop “Rossensis”.

Twaalfde generatie

12.1.1.2.2. Jacob I van Horne (1420-1488), graaf van Horne, heer van Altena, Kortessem, Montigny, Weert, WessemBocholtCranendonckEindhoven
Gehuwd (1448) met Johanna van Meurs
Kinderen: Jacob II (1450), Frederik (1450), Johan (1450), Walburga (1450), Johanna (1450), Margaretha (1461)

Dertiende generatie

13.1.1.2.2.1. Jacob II van Horne (1450-1530), graaf van Horne
Gehuwd (1470) met Philippine van Wurtemberg
Gehuwd (1476) met Johanna van Brugge Gruythuysen
Kinderen: Margaretha (1470), Jan (1480), Jacob III (1480)
Verbintenis (onwettig) met nn van Kerckem
Kinderen: Johan (1480), Johanna (1480)

 zie: Van Heurn

13.1.1.2.2.2. Frederik van Horne (1450-1487), heer van Montigny
Gehuwd (1467) met Philippine de Melun
Kinderen: Maria (1470)

Het wapenschild van Melun in het kerkje van Brimeux.

13.1.1.2.2.3. Johan van Horne (1450-1505), prins-bisschop van Luik

Veertiende generatie

14.1.1.2.2.1.1. Jacob III van Horne 1480-1531, graaf van Horn.Gehuwd (1501) met Margaretha de Croy Chimay, kinderloos
Gehuwd (1514) met Claudia van Savoye, kinderloos
Gehuwd (1530) met Anna van Bourgondië, kinderloos

14.1.1.2.2.1.2. Jan van Horne (1480-1540), graaf van Horn
Relatie met N.N.
Bastaardkinderen Jan en Ryckald.
Gehuwd (1530) met Anna van Egmont, weduwe (kinderloos) van Joseph de Montmorency Nevelen.
Kinderen: Marie, Filips (1524-1568), Floris, en Eleonore de Montmorency Nevelen, Filips van Montmorency Nevelen (1524-1568), graaf van Horne, onthoofd te Brussel
Gehuwd (1540) met Walburga van Nieuwenaar
Kinderen: Filips, jong overleden

14.1.1.2.2.1.3. Johan van Horne (1480-1526), bastaardzoon van Jacob II van Horne.
Gehuwd (1515) met Agneta Ockers
Kinderen: Otto (1516)

Vijftiende generatie

15.1.1.2.2.1.3. Otto van Heurne (1516-1583).
Hieruit ontstond het adellijke geslacht Van Heurn

Tak van Horne-Houtekerke

Negende generatie

9.1.1.3. Dirk Loef van Horne 1336-1390, heer van Baucigny, bouwer van Slot Loevestein.
Gehuwd (1350) met Isabella van Montigny
Kinderen: Arnold van Horne (1360)

Tiende generatie

10.1.1.3. Arnold van Horne 1360-1404, heer van Baucigny
Gehuwd (1380) met Johanna van Hondeschote
Kinderen: Jacob van Horne (1380)

Elfde generatie

11.1.1.3. Jacob van Horne 1380-1436, burggraaf van Veurne, heer van Baucigny, HeelHeezeHondschoteHoutkerkeGaasbeek enz.
Gehuwd (1410) met Margaretha de la Tremouille
Kinderen: Filips van Horne (1421)

Twaalfde generatie

12.1.1.3. Filips van Horne (1421-1488), heer van Gaasbeek, Baucigny en Houtkerke
Verbintenis (1440) met N.N. van Houtkercke
Bastaardkinderen: Willem van Horne (Is dit een verwisseling met Bastaard Willem VIII)?
Kinderen: Jeanne
Gehuwd (1450) met Jeanne de Lannoy
Kinderen: Arnold van Horne (1460), Johan (1460)
Gehuwd (1473) met Margaretha van Horne (1461-1518), kinderloos.

Dertiende generatie

13.1.1.3.1. Arnold van Horne 1460-1505, heer van Houtkerke, Gaasbeek en Geldrop
Gehuwd (1480) met Margaretha van Montmorency Nevelen
Kinderen: Maximiliaan van Horne (1480), Margaretha (1480), Johanna (1480)

13.1.1.3.2. Jan van Horne (1460-1521) (1460-1521), heer van Baucigny
Gehuwd (1491) met Adriana van Ranst, erfvrouwe van Boxtel
Kinderen: Johanna van Horne (1495), Filips van Horne (1500)
Maitresse N.N.
Bastaardkinderen: Margriet

Veertiende generatie

14.1.1.3.1. Maximiliaan van Horne 1480-1542, heer van Horne, heer van Houtkerke, Heeze, Geldrop en Gaasbeek
Gehuwd (1504) met Barbara van Montfoort
Kinderen: Hendrik (1510), Maarten (1510), Anna (1510)

14.1.1.3.2. Filips van Horne (1500-1541), baron van Boxtel, heer van Baucigny en Kessel
Gehuwd (1526) met Clara van Renesse van Elderen
Kinderen: Adriana (1528), Anna (1530), Jan (1531)
Maitresse (????) IJken Jansdochter Beelaerts
Bastaardkinderen: Jan, Hendrik, Adriaen.

Vijftiende generatie

15.1.1.3.1.1. Hendrik van Horne (1510-1540), graaf van Houtkerke, heer van Gaasbeek, Hondschote enz.
Gehuwd (1535) met Maria van Bouchout, kinderloos

15.1.1.3.1.2. Maarten van Horne (1510) (1510-1570), graaf van Horne, baron van Gaasbeek, heer van Houtkerke, heer van Heeze enz., heer van Geldrop
Gehuwd met Margaretha van Luxemburg
Gehuwd (1539) met Anne de Croy Chimay
Kinderen: Filips, Joris (1545), Willem (1550), Maximiliaan, Maria (1556), Eleonora
Gehuwd met (Anna) Catharina van Horne
Kinderen: Amandus

15.1.1.3.2. Jan van Horne (1531-1606), graaf van Horn, baron van Boxtel, heer van Baucigny, Boxtel en Loker gouverneur van ‘s-Hertogenbosch.
Gehuwd (1555) met Maria van Sint-Aldegonde
Gehuwd (1575) met Anna van Vlodrop (1543-1582)
Gehuwd (1596) met Anna van Brederode
Kinderen: Gerard (1560), Maximiliaan (1560-1613), Clara (1560), Anna (1560), Willem (ca. 1567 – 1625), gouverneur van Heusden na 1613, Johan (ca. 1569-1598)

Zestiende generatie

16.1.1.3.1.2.1. Joris van Horne (1545-1608), graaf van Horne en Houtkerke
Gehuwd (1574) met Eleonore van Egmont, dochter van Lamoraal van Egmont en Sabina van Beieren.
Kinderen: Frans (1580), Lamoraal (1582), Sabine (1585)
Sabine van Horne (1585), gehuwd (1600) met Cleradius van Genève Lullin.

16.1.1.3.1.2.2. Amandus I van Horne 1550-1617, heer van Geldrop
Gehuwd (1580) met Barbara de Jeude Chatillon
Kinderen: Robert, Godfried, Amandus, Hendrik, Maria, Catharina

16.1.1.3.1.2.3. Willem van Horne (1550-1580), heer van Heel en Geldrop, onthoofd te Le Quesnoy
Gehuwd (1579) met Maria van Egmont, dochter van Lamoraal van Egmont en Sabina van Beieren, kinderloos.

16.1.1.3.1.2.4. Maria van Horne (1556)

16.1.1.3.2.1. Gerard van Horne (1560-1612), graaf van Horne en Baucigny, baron van Boxtel, landvoogd van Mechelen
Gehuwd (1595) met Honorine van Wittem van Beersel
Kinderen: Honorine (1595), Maria Francisca (1600), Ambrosius (1605)

16.1.1.3.2.2. Maximiliaan van Horne (1560-1630), gouverneur van Heusden
Gehuwd (1590) met Agnes van Millendonk
Kinderen: Adolf Filip (1591)

Zeventiende generatie

17.1.1.3.1.2.1.1. Frans van Horne (1580-1629), graaf van Horne en Houtkerke
Gehuwd (1600) met Maria van Immerseel, kinderloos

17.1.1.3.1.2.1.2. Lamoraal van Horne (1582-1648), graaf van Horne en HoutkerkeGehuwd (1601) met Juliana van Merode
Kinderen: Filips Lamoraal (1602), Margaretha (1605), Juliana Sabina (1607), Anna Eleonora (1610)

17.1.1.3.2.1. Ambrosius van Horne (1605-1656), graaf van Baucigny, heer van Boxtel en Liempde
Gehuwd (1630) met Maria Margaretha de Bailleul
Kinderen: Eugenius Maximiliaan (1631), Philips Albert (1633), Maria Madeleine (1634), Clara Albertine (1635), Honoria Maria Dorothea (1637), Angeline Madeleine (1639), Albert Frans (1647), Ambrosius August (1648)

17.1.1.3.2.2. Adolf Filips van Horne (1591-1644)

Achttiende generatie

18.1.1.3.1.2.1.2. Filips Lamoraal van Horne (1602-1663), graaf van Horne en Houtkerke
Gehuwd (1626) met Dorothea van Ligne Arenberg
Kinderen: Filips Eugenius (1628), Anna Francisca (1629), Isabella Clara (1630), Clara Eugenie (1635), Maria Margaretha Francisca (1635), Albrecht Frans (1640)
Anna Francisca van Horne, door haar huwelijk met Claudius Lamoraal graaf van Thurn und Taxis verbonden met vrijwel alle Europese vorstenhuizen.

18.1.1.3.2.1.1. Eugenius Maximiliaan van Horne (1631-1708), prins van Horne, graaf van Baucigny, graaf van Belle, heer van Boxtel, Liempde en IJse.
Gehuwd (1660) met Marie Jeanne van Croy Solre
Kinderen: Filips Emanuel van Horne (1661)

18.1.1.3.2.1.2. Filips Albert van Horne 1633-1680

18.1.1.3.2.1.3. Albrecht Frans van Horne 1647-1666

18.1.1.3.2.1.4. Ambrosius August van Horne 1648-1692

Negentiende generatie

19.1.1.3.1.2.1.2.1. Filips Eugenius van Horne 1628-1677, graaf van Horne en Houtkerke, enz.
Gehuwd (1660) met Eleonora van Merode
Kinderen: Theresia Eugenia (1660), Filips Maximiliaan (1661), Claudius Albert (1662), Isabella Philippine (1663), Maria Magdalena (1665)

19.1.1.3.1.2.1.2.2. Albrecht Frans van Horne (1640-1694), kanunnik, domproost en bisschop van Gent

19.1.1.3.2.1.1. Filips Emanuel van Horne (1661-1718), prins van Horne, graaf van Baucigny, Bailleul, heer van Boxtel, Liempde en IJse.
Gehuwd (1694) met Marie Anne Antoinette de Ligne d’Amblise
Kinderen: Maria Josepha (1704), Maximiliaan Emanuel (1695)

Twintigste generatie

20.1.1.3.1.2.1.2.1.1. Filips Maximiliaan van Horne (1661-1709), graaf van Horne en Houtkerke, enz.

20.1.1.3.1.2.1.2.1.2. Claudius Albert van Horne (1663-1710)

20.1.1.3.2.1.1. Maximiliaan Emanuel van Horne Baucigny, prins van Horne, graaf van Baucigny, enz.
Gehuwd (1722) met Maria Theresia van Bruce Ailesbury
Kinderen: Maria Theresia (1725-1783), Elisabeth Philipine (1732)
Gehuwd (1737) met Henriette van Salm Neufville, kinderloos
Gehuwd (1752) met Maria Albertine van Gaveren Herimez, kinderloos

40 comments

  1. Ik ben vorige week gaan kijken naar de resten van de motte van Hoorn, in het Belgische dorpje Proven. Daar werd door een familie van Hoorn een buitenplaats gebouwd. Ik lees op Internet : Het kasteeldomein ’t Couthof, gelegen langs de Couthoflaan te Proven, is beschermd als monument. Als zijnde een historische site teruggaand op de heerlijkheid ‘t Couthof, voor het eerst vermeld in 1350, waar een – thans verdwenen – buitenplaats werd gebouwd op een motte aan de Gravendreef, door de familie van Hoorn (1430 tot 1571). Zou dit iets met de Hornes te maken hebben ? Dank voor jullie opinie. Beste groeten.

    1. Beste Pol,

      Dank voor de informatie, dit is voor mij althands, een ontdekking. Ik denk dat dit inderdaad gaat over de familie van Hoorn (Horne-Houtkerke) welliswaar de zij-tak die afstammen van Dirk Loeff van Horne, de bouwer van het slot Loevenstein in Nederland. Latere generaties huwde met de van Hondschote familie waardoor zij met name in West Vlaanderen en Frans Vlaanderen aanzienlijke bezittingen verwierven. In Crombeke zie nog de 3 hoorns in het gemeentewapen evenals in Houtkerke op het plein voor de kerk. Ik denk dat het dan door Jan van Horne (1380-1436) gebouwd zou kunnen zijn. Van zijn moeder, Johanna van Hondschote, gehuwd met Jan van Horne, erfde hij de heerlijkheden Hondschote, Houtkerke, Loker (tegen de Franse grens aan) en de burggravenambten van Veurne en van Sint-Winoksbergen. Zijn zoon Philips I volgde hem op. Goethals zegt over hem ‘Il possedait egalement la terre et seigneuri de Couthof, au village de Provene, et devait un combattant a pied’. Leuke bijkomstigheid is dat het nu bewoond word door familie van Mathilde van Belgie, die ook nog verwantschap heeft met de “van Hoorns” uit Brugge meen ik waarvan verwantschap met de van Hornes nog niet is aangetoond overigens.

      Met vriendelijke groet,

      De beheerder.

  2. Beste;

    Jan van Horne had 2 bastaardkinderen : Jan en Ryckald(sommige zeggen ook Margaretha).
    Hoe komt men aan de gegevens van deze kinderen? Zijn er meer gegeven bekend?
    Groeten Jan

    1. Beste heer van de Wal

      De namen Margaretha, Jean en Ryckald zijn bekend uit het testament van Jan van Horne. Hierover is het een en ander bekend in de documenten van Philips de Montmorency en zijn Moeder Anna van Egmond en zijn vrouw van de Neiuwenaar. De Belgische tak was niet zo te spreken over de gang van zaken dus een en ander zal aangevochten zijn. De processtukken zouden ook nog aanwijzingen kunnen brengen.
      Jean zou toegetreden zijn tot de Kruisheren in Leuven en Ryckald zou hebben verbleven in het land van Altena. Ik heb getracht de naam in de archieven van de Kruisheren te achterhalen, maar tot nu nog niets gevonden. Margaretha ontving een 1x bedrag 600 gulden en de mannen een toelage van 300 gulden dacht ik zo uit het blote hoofd. Meer info vindt je bij Jan van Horne op deze site.

      Groet,

      De beheerder

    1. Zijn graf is er nog steeds in de San Salvatorkerk in Bologna, links van de inkom van de kerk achteraan.

      1. Beste André

        Dat is nog eens crowd sourcing, ik heb zelf niet kunnen vinden. Bedankt! Ik hoop dat Bart hiermee geholpen is? Ik begrijp uit zijn vraag of er een gedeelte van zijn stoffelijk overschot in Weert NL is begraven. Ik kan daar geen antwoord op geven.
        Graf van de Montmorency in de Sint Salvator te Bologne

        Mvg de Beheerder

        1. Omtrent Filips van Montmorency en zijn laatste rustplaats het volgende. Het boek “Kasteel Horn en zijn bewoners” van heemkundevereninging Horn, geeft daarover enige duidelijkheid.
          “Op de dag dat het lichaam van Filips in Weert aankwam, verlieten zijn moeder Anna en zijn vrouw Walburgis de stad. Ze zouden er niet meer terugkeren.
          In 1830 werd het graf op het priesterkoor in de Sint-Martinuskerk geopend en de stoffelijke resten onderzocht. Naast de kist werd een tinnen lijkbus gevonden met de inscriptie “Heere en de Grave van Hoorne”, met daarin het hart. Het graf, op het koor van de kerk, werd afgedekt met een marmeren plaat met opschrift in koperen letters. Bij opgravingen in 1979, bleek dat het graf zich op enkele meters van de grafzerk bevond, nabij de trappen van het priesterkoor. Naar aanleiding van dit onderzoek berichtte Hubert Haenen in 1980 dat de halswervels van het lijk dat in Weert begraven lag onbeschadigd waren. enz.
          Vervolgens:
          Slechts de hartbus van Filips van Montmorency zou in het graf zijn bijgezet. De verblijfplaats van het lichaam van de laatste graaf van Horne blijft een omstreden onderwerp.

    1. Beste heer Ducourant,

      Bedankt voor het doorsturen van de link! De rondleiding over de slag bij Noordpeene musee-noordpeene.eu was zeer informatief! Complimententen voor uw kennis van zaken.

      Groet de beheerder.

    2. Hierbij nog de link naar ” noviomagus.info ” waarin Delahaye betwijfeld of St Willebrordus en Bonifatius wel de huidige Nederlanden hebben gekerstend. Naar zijn idee moet dat Frans Vlaanderen zijn. Zie website!

  3. Algemene opmerking:
    Het is niet Montmorency Nivelles maar Montmorency Nevele.
    Nivelle(s) ligt in Waals Brabant. Nevele ligt in Oost-Vlaanderen. Filips van Montmorencvy werd geboren op het kasteel Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne, Land van Nevele.
    Vriendelijke Nevelse groeten

    1. Beste André,

      Ook hier weer bedankt voor de bijdrage! Zo zullen er meerdere onvolkomenheden/ aanvullingen zijn zijn. Blijf me op de hoogte houden?
      Alvast bedankt!

      Met vriendelijke groet,

      de Beheerder

  4. Aangaande Willem I van Horne
    Deze Willem was 2x gehuwd. De naam van zijn eerste echtgenote is niet bekend.
    Willem van Horn en Altena geeft met toestemming van zijn vrouw Heilwigis aan (het convent van) Keyserbosch 6 solidi keuls..voor de memoria van zijn vader, 3 solidi voor die van zijn moeder, 3 solidi voor die van zijn eerste vrouw, 10 solidi luiks voor die van zijn oom Dirk van Altena, die de kerk van Roggel zal betalen.
    Klaversma; Altena en Horn p 50-51*
    Zijn 2e echtgenote heette Heilwigis of Helwiga. Verondersteld werd dat zij vanwege waarschijnlijke familiebanden, een van Altena zou zijn. Dat is niet juist. Willem I van Horne was gehuwd met Heilwigis/Heilwiga van Wickrath.
    Dit bleek uit de Bossche Protocollen m.b.t. Veghel. Bij het zoeken naar gegevens omtrent Godert/Godefridus, die Smijt Smeets van Straten (van Horne) stuitte ik op een akte hem betreffende. Ik maakte van een deel van die akte een copie. Helaas kan ik de volledige akte niet meer teugvinden, maar uit dat “deel” (3) blijkt dat Helwiga een Wickrat was.

    Donderdag 15-11-1386 (3) een stuk land genaamd dat Sn.l Venneken, in Veghel, beiderzijds tussen Gheerlacus Cnode. Gheerlacus Cnode ofwel “van den Bosch” was een kleinzoon van Willem (Wellen) Cnode (Buscodicus) heer van ’s-Hertogenbosch en Margaretha van Horne, dochter van Willem I, heer van Horne en Altena en Helwiga van Wickrath. Gheerlacus Cnode) had ook grondbezit in Veghel.
    (4) een stuk land aldaar, direct naast Fredericus Hoernken. (5) een stuk land aldaar, een stuk land in Veghel beiderzijs tussen Gheerlacus Cnode, direct naast Fredericus Hoernken.
    (Fredericus Hoernken = Godefridus=Godert=Goijart.)

    Aangaande Gerard I van Horn
    Hij huwde 2x
    I)Johanna van Leuven Gaasbeek (zijlinie Brabantse hertogen). Uit dat huwelijk was er maar 1 kind, de latere Willem IV van Horne en Altena.

    II) Irmgard (Irmengardis) van Kleef. Uit dat huwelijk 8 kinderen:
    1 Dirck (Theodoricus) van Perwijs, Oud Herlaar en Kranenburg.
    2 Willem, die om vergissingen te voorkomen “Wouteren” werd genoemd, smid, rentmeester te Hoogstraten, zijn dochter Lijsbeth huwde met Wenemar van Cuijk, heer van Hoogstraten, kleinzoon van Jan I van Cuijk en Jutta van Nassau.
    3 Jan, schepen van Oirschot, heer van Blaarthem (uit zijn familielijn stamt bisschop Riethovius).
    4 Otto, heer van Montcornet en Baucigny, admiraal van Frankrijk.
    5 Everhard, grondbezitter Oirschot-Best, schepen (waarschijnlijk allodiaal) van Hoembergen.
    6 Godert, smid, grootgrondbezitter omgeving Veghel, Oirschot-Best, allodiaal schepen van Swalmen.
    7 Margaretha, huwde met Hendrick III van der Lecke.
    8 Gertrudis, abdis van klooster Maagdendal te Oplinter.
    Alle mannen waren ridders. De vele nazaten van Dirck uit 2 huwelijken werden vooral bekend in het Rijnland als “van Straten/von der Straten”.

  5. Beste,
    U heeft een zeer mooie en interresante site. Bent u bekent met het boek ” genealogie van de familie Van Heur & Van Horne samengesteld door Jan H.Hanssen? Hierin wordt er gesproken over een Peter van Horne die in 1498 het bodeambt van de dorpen Heythuysen en Roggel in pand krijgt. Mogelijk is deze Peter een bastaard van een van de beide oorkonders van de akte: Johan van Horne, prinsbisschop van Luik, of zijn broer Jacob graaf van Horne. Weet u of hier ondertussen mss al meer onderzoek naar is gedaan? Wat ik ook begreep uit de presentatie vh boek is dat er weinig onderzoek is gedaan over de periode na 1433. Het zou natuurlijk erg interessant zijn om te zien hoe en of de “huidige” van Horne’s verbonden zijn met de adelijke families.
    mvg,

    1. Beste Guy,

      Leuk dat u als van Horne reageert op de site. Ik heb al eens gekeken naar Peter van Horne, hij staat ook bij de pagina van Johan van Horne Bisschop van Luik. Uit de regesten van Roermond meen ik. Vooralsnog is mij niet bekend dat hij tot de familie behoorde, alhoewel dat aannemelijk zou kunnen zijn. Baantjes werden vaak vergeven aan bastaarden of leden die niet in de directe opvolgingslijn zaten, zoals het vorster ambt in Boxtel gegeven door de heren van Horne-Baucigny aan Adriaan Bastaard van Horne. Uit het testament van Jan van Horne zijn ook verschillende kinderen opgenomen waaronder Jan, Rychald en Anna. Jan zou bij de kruisheren in Leuven terecht zijn gekomen en Rychald ergens verblijven in het land van Altena.

      Door hun huwelijkspolitiek zijn zij weid verbreid geweest in onze regio’s en zijn er vele families gelieerd aan de van Hornes zoals onlangs nog iemand op deze site opmerkte. Er is wat dat betreft nog veel te ontdekken over de familie en hun erfgoed. Misschien dat een DNA test iets gaat uitwijzen, maar over meer dan 100 jaar wordt dat ook lastiger. Aan de andere kant, als je maar ver genoeg teruggaat is het moeilijk de van Hornes genetisch te ontlopen als je in deze regio geboren bent.

      Ik ken het bestaan van de genealogie Van Heur & van Horne (Jan H. Hanssen), maar heb het boek nooit kunnen lezen. Ik ben zeer geïnteresseerd. Is daar een digitale versie van? Mocht u inzichten hebben over de van Hornes die u wilt delen laat het me horen!

      Alvast bedankt,

      Met vriendelijke groet,

      de Beheerder

      1. Beste,
        Dank u wel voor uw reactie en verduidelijking.
        Het is inderdaad de hypothese van de auteurs van het boek dat baantjes, zoals het bodeambt, aan bastaarden worden gegeven. Dit bodeambt is overigens tot 1701 in de familie gebleven. Wat volgens de auteurs tegen de hypothese spreekt is dat de naam Peter niet in de adelijke familie voorkwam. Naar mijn persoonlijke mening is dit echter niet zo een sterk tegen argument, aangezien er wel meer bastaarden zijn zoals u reeds aanhaalde en deze niet altijd een naam hebben die niet in de adelijke familie voorkwam.

        Een DNA onderzoek zou zeker interessant zijn, wie weet zijn de testen in de toekomst betrouwbaarder.
        Wat betreft het boek Van Heur& Van Horne is er mij geen digitale versie bekent. U bent meer dan welkom om mijn exemplaar te lenen mocht dit een bijdrage kunnen leveren aan uw onderzoek en uw site.Mijn inzichten in de van Hornes zijn helaas nog zeer beperkt aangezien het mij tot nu toe aan tijd en expertise ontbreekt. Dit is echter iets dat ik in de toekomst zeker wil verhelpen 🙂 uw site is in ieder geval een mooi uitgangs punt.

        Dat de interesse in het geslacht van Horne groot blijft kunt u ook op volgende site zien, alhoewel ik hier niet zeker ben hoe serieus men dit moet nemen 🙂
        http://www.houseofhorne.org/
        Mvg,
        Guy van Horne

    2. Beste Guy van Horne,
      Door het opzoeken van de naam van mijn voorvader, Joannes de Boijs waarvan de broer Gelauden de Bois gehuwd was met Gertrudis van Horne c. 1600, omgeving Jeuk bij St. Truiden. heb ik op deze site mij bezig gehouden met het lezen van de historiek van het huis van Horne. Zeer interessant. Betreffende Gertrudis van Horne vond ik niets terug nog van Gelauden de Bois (Boijs) voor 1645.
      Weet u wie mij hierover meer info zou kunnen geven.
      Mvg,
      Diane Zimmermann

      1. Beste Diane,

        Dank voor uw vraag! Overigens is Guy van Horne een deelnemer en niet de beheerder van deze site:-).

        Ik ben al geruime tijd op zoek naar een link met de van Hornes in Sint Truiden en die van het plaatsje Horn in Nederlands Limburg. Tot op heden heb ik de link niet kunnen vinden. In de 15e eeuw zijn zij schepen van Truiden:

        Gegeven int jaer ons heren duysent vierhondert ende
        sevenentwintich in decembri X dage. De meier en de laten van het
        prinsbisschoppelijk cijnshof te Sint-Truiden, oorkonden dat Mechtelt
        van Nulant, kellersse van Nonnemielen, aan Geert van Entbroeck
        voor 50 lutslage jaarlijks een hoeve in erfpacht heeft gegeven, die
        eertijds toebehoorde aan Robeert van Stapel, schepen van Sint-
        Truiden, en gelegen is ter Linden, bij de stad. Voor de meier en de
        laten van het cijnshof der kellerije te Sinte-Katline-Buiten-de-Muren
        heeft Geert als onderpand een gulden jaarlijks en erfelijk gesteld,
        op zijn huis, gelegen naast de bedoelde hoeve. Bezegeld door Ard
        Warniers, Arde Greve en Gielis van Horne, schepenen van Sint-
        Truiden. Prinsbisschoppelijk cijnshof: Meier: Ard van Houthem.
        Laten: Ard Warniers; Ard Greve, Gielis van Home; Dangel vander
        Borch; Jannes Sprute; Gheert Geerarts. Cijnshof kellerije: Meier:
        Warniers. Laten; de bovenvermelde Greve, Sprutee en Geerarts en
        Jannes vanden Engelbampde. 1427, 10 december.

        Inden jaere der geboerten ons heren dusent vierhondert ende
        tweendertich inder teenster indictien in sprockille des achtienste
        daechs. Notaris Arnoldus Hane van Sint-Truiden geeft akte van een
        nieuwe pachtovereenkomst tussen Mabilie van Streels priores van
        Nonnemielen en Joris vanden Laere, zoon van Ard, die wenne was
        te Minsingen. Het pachthof wordt opnieuw voor een tijd van 12
        jaren verhuurd voor 100 vaten rogge jaarlijks en een hele reeks
        andere verplichtingen in speciën en in natura. Getuigen: Lambrecht
        van Werfengeys, schout van de abt; Art Warniers; Ghielis van
        Horne; Dieric Grutere; Jan Abertijns, schepenen van Sint-Truiden.
        1432, 18 februari.

        Geschiet intiaer der geborten ons liefs heren Jhesu Christi doemen
        screeff duysent vierhondert tachentich inder maent van november
        des thiende daigs. De meier en de laten van het cijnshof van
        Henrick van Herkenraide te Sint-Truiden bevestigen het recht van
        Nonnemielen, door Conrart Sanders opgeëist wegens het in
        gebreke blijven van cijnsbetalingen, op een hoefken, eigendom van
        Beate Wagemans, en gelegen tussen haar bakhuis en de
        steegnaast de hof van de Derde Orde. Deze akte werd bezegeld
        door de prinsbisschoppelijke schout en de schepenen van Sint-
        Truiden. Cijnshof: Meier: Jannes Gilsen. Laten: Laureis Tsgroets;
        Mathews van Gutsenhoeven; Laureis van Horne; Jannes van Biest.
        Schepenbank: Schout: Art vanden Bossche. Schepenen: Flips Copij;
        Rigoult van Stapele; Art Vos; Willem vander Kempenen. 1480, 10
        november.

        Gegeven int jaer der geboerten Jeshu Christi duysent vierhondert
        negenentachtentich en decembris des vijfde daigs. De meier en de
        laten van het cijnshof van proost Gowart vander Borch te Sint-
        Truiden, oorkonden dat broeder Art Kellere, pater van Sint-
        Jeronymusdal een huis en hof met toebehoren, gelegen te Sint-
        Truiden opten Borchgracht geruild heeft met Henrick van Lechi
        tegen 2 bunders akkerland, gelegen inden gulden boedern, 6
        roeden akkerland, gelegen tussen Zepperen en Ordingen, en 6
        vaten koren erfelijk. Deze ruil werd bezegeld door de proost, de
        schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Proosthof:
        Meier: Dierick Vasterarts alias van Ordingen. Laten: Pouwels
        Abertijns; Jan Ghisebrechts; Jannes van Reick; Robeert vanden
        Rouckout; Carle Oebrechts; Jannes vanden Steynenhuis; Laureis
        van Horne; Jannes Wyemen; Franciscus Zurinx. Schepenbank:
        Proost: Gowart vander Borch. Schout: Jan Ghisebrechts.
        Schepenen: Rigault van Stapele; Jannes van Reich; Robeert vanden
        Rouchout; Carle Oebrechs. 1489, 5 december.

        Inden jaere der gheboirten ons heren duysent vijfhondert ende
        vijfteen in der derden indictien in ooxt maent des neghensten
        dachs. Henricus Liberti, keizerlijk notaris, getuigt dat Katherine van
        Horne, priores van Nonnemielen in tegenwoordigheid van haar
        konvent, aan Thonis van Minsinghen, alias vanden Lare, wen te
        Minsingen bij Gorsem, de juist genoemde winning opnieuw
        verhuurd heeft voor 12 jaar, tegen betaling van 100 mudden rogge
        per jaar, f. 40 jaarlijks, de gulden tegen 12 boddregher, de
        boddregher tegen 8 groten en 2 muten. Voor de winning, die naar
        recente kontrole van de landmeter 43 bunder, 1 1/2 grote- en 5
        kleine roeden bevat, moeten nog een aantal bijkomende stortingen
        en diensten bewezen worden, zoals betaling van een mud erwten
        per jaar enz. Getuigen en zegelaars: Jannes Menten; meester
        Marten van Arthem; Augustijn Gherinx, schout te Gorsem; Willem
        Ladduyns; Thonis vanden Lare; Jannes vanden Leen; Jan vanden
        Creeft. 1515, 9 augustus.

        Inden jaer der saligher gheboerten ons heren duysent vijffhondert
        Voor notaris en schepenen gaat Katherine van Horne, priores van
        Nonnemielen, vergezeld van haar konvent, een pachtovereenkomst
        aan met Peter Nijs, wen te Camericke, aangaande een nieuwe taust
        van twaalf jaar. Nog leesbare getuigen: Jan Menten; Meester
        Marten van Arthem; Jan vande Creeft. 1516, 24 januari.

        Er bestaan ook nog families die mogelijk gerelateerd zijn aan de van Hornes met een concentratie in Roggel en Heijthuizen, (dus mogelijk ook Asselt) in Nederlands Limburg mogelijk verwant van een zekere Peter van Horne, die als bode is aangesteld in de 15e eeuw voor het graafschap Horn in verband met Johan van Horn Bisschop van Luik en Jacob III van graaf van Horne. Er bestaat over deze familie een Genealogie van Heur & van Horne samengesteld door Jan H. Hanssen. Deze is echter net meer in de boekhandel te verkrijgen. Deze functie is uitgeoefend tot 1701 door deze families. De naam Peter komt niet voor in de adellijke lijn dus wordt deze vaak niet meegenomen in de beschrijvingen.
        Een dergelijke functie vinden we ook in Boxtel, waar een zekere bastaard van Phillip II van Horne, Adriaan van Horne werd aangesteld als Vorster voor Boxtel en omgeving. Deze bastaarden telde niet mee voor de erfopvolging, welke voor de van Horne’s veelal een manleen was.
        De Gertrudissen die mij bekend zijn, zijn 12e, 14e en 18e eeuws, de stamboom die ik bij familie vindt verwijst naar een overgroot vader Derick van Horne te Roermond. Deze naam komt veel voor bij Hornes met een Kleefse alliantie, die van Perwijs. Ik vermoed dat U bij de nog bestaande families van Heur & van Horne moet zijn, hier zijn op internet vele bronnen te vinden.

        sosa Leonard GRAES ca 1480-/1548 sosa Geert DENCKEN ca 1480-1558/
        |
        14 |
        15

        |
        sosa Willem AEN DE BEECK † sosa Ietgen N. † sosa Johan VAN HORNE ca 1525- sosa Mechtildis GRAES †1573
        |
        4 |
        5 |
        6 |
        7

        | |
        Joannes AEN DE BEECK †/1590 Gertrudis VAN HORNE ca 1560-
        |
        2 |
        3
        |
        Joannes AEN DE BEECK ca 1587-/1665

        Met vriendelijke groet,

        de Beheerder

        1. Dag Paul,
          Is er mss ook een verbinding met de adelijke familie de Menten de Horne die ook uit St Truiden afkomstig is?
          Mvg,
          Guy van Horne ( geen admin 🙂 )

          1. Hallo Guy,

            Ik dacht dat dit een bezitsvernoeming is verwijzend naar “kasteel de Horne” in Sint Truiden. Mocht ik dat mis hebben dan hoor ik graag het andere verhaal.

            Mvg,

            Paul

  6. Beste Paul,
    Aangaande “Johanna” dochter van Willem VI van Horne en Johanna van Loon Heinsberg. (Ik hanteer de nummering van de van Hornes zoals erkende historici als Klaversma en v.d. Boel die hanteerden). In het gezin van Willem en Johanna waren vier kinderen, Johanna die huwde met Reinhard van Haegen, Machteld, vorstin abdis van Thorn, Oda die huwde met Jan van Gemen en dan de latere Willem VII.
    Uit het huwelijk van Johanna en Reinhard, is een dochter bekend: Oda.
    Vervolgens huwde Oda met “dienaar van de heer van Horne” Adam Vogels uit het adellijk geslacht Vogels (De Heelse tak). Er is een akte bekend waarin graaf Jacob I “sijne gemeene nichte Oda, bij gelegenheid van haar huwelijk 6/7 deel van de opbrengst van de molen te Overhaelen schenkt.
    Bij hypothese 2 staat vermeld: “Jan de Wilde enz.Willem VII van Horne sneuvelde in 1415 in de slag bij Azincourt.. Dat klopt niet. Deze Willem was gehuwd met Johanna van Montigny en stierf op 21 juli 1433 te Aken.
    Door verkeerde nummering wordt ook Willem VI, herhaaldelijk verward met Willem VII. Deze Willem was gehuwd met Johanna van Loon. Ook hij overleed niet te Azincourt. Hij overleed heel kort na 3-8-1417, op 60-jarige leeftijd, waarschijnlijk te Horn. Hij was nog aanwezig bij het opstellen van de huwelijksvoorwaarden voor dochter Oda op vermelde datum. Na die datum komt hij niet meer voor in stukken.

    mvg
    Jan Smeets

    1. Beste Jan,

      Dank je zeer voor de aanvullingen en correcties en duiding, dat van Azincourt is er perongeluk ingeslopen, dat krijg je er van als je je eigen eindredactie voert:-). Kan ik jou als redacteur uitnodigen?

      Nogmaals dank voor het speurwerk, dat van de dochter Oda en Adam Vogels wist ik niet. Dat maakt wel e.e.a. duidelijk:-). Ik dacht dat de familie louter functies beklede voor de van Hornes maar er dus sprake van bloedverwantschap. Wat de nummering betreft dat i.d.d. verwarrend als er ergens nog een Willem tussen past…

      Groet de beheerder.

  7. Beste Paul,

    Ik zag, dat in de site Willem I van Horne nog steeds vermeld staat met de verkeerde echtgenote. Zijn echtgenote was niet Heilwig van Altena, maar Helwige van Wickrath.

    Nu het volgende.
    Tot heden was de vraag van historici en genealogen, wie de vader was van Willem I van Horne, een Willem of een Engelbert van Horne ??.
    Het was WILLEM

    In de regesten van Roermond staat de akte van:
    4 april 1200
    Willem, heer van Horn, schenkt het patronaatsrecht van de kerken
    van Leende en Heeze aan Keysersbosch.
    Getuigen: o.a. Jan, heer van Kuik, Henricus de Baxen, ridders,
    Arnoldus de Steyne en Daniel de Gore.

    Cart. Keizerbosch

    Ter verduidelijking Willem I was volgens de gegevens Heer van Horn van 1218-1264.
    In de akte staat: heer van Horn in 1200, dat was 18 jaar voordat Willem I dat ambt bekleedde. Ook de getuige Jan van Kuik, was een andere dan Jan I van Kuik geboren in 1230 e.v. Jutta van Nassau. .
    Passen we de Noord Limburgse vernoemingsregels vóór 1850 toe, dan is Willem II van Horne vernoemd naar zijn overleden grootvader, nooit naar een levende. Dat was dan de in de akte van 4 april 1200 genoemde en die was gehuwd met Margareta van Altena.

    m.vr.gr.
    Jan Smeets

    1. Beste Jan,

      Ik heb inmiddels e.e.a. aangepast. Je post was in de SPAM terecht gekomen, maar heb hem er weer uitgevist;-). Het is lastig er een coherent/consistent geheel van te maken, met mijn spaarzame tijd, dus ik ben je erg dankbaar voor de review.

      Groet,

      Paul

  8. Beste Paul,
    Niet alles staat in “Het overleveringsverhaal” daarom hier een aanvulling op de kinderen van Dirck (Theodoricus) van Perwijs.
    Dirck huwde 2x.
    I Margaretha van Kleef, die omstreeks 1346 overleed. Uit dat huwelijk vond ik 9 kinderen.

    1)Johann von der Straten, overleden omstreeks 1418, gehuwd met Margaretha.
    1351 april 19. Dirk van der Straten, ridder, en zijn zoon Jan, komen overeen met Jan graaf van Kleef: 1. Dirk is dienstman van de graaf; 2. Jan van der Straten zal gedurende het leven van de graaf geen schade vanuit het Huis Kalbeck toebrengen en de graaf helpen, behalve tegen Arnd, heer te Wachtendonk, zijn vader, Loef van Berenbroek en zijn broer Henrie van der Straten. Kleve-Mark; Urkunden 350.
    1351, Boekelt / Siebengewalt Hof te Boekelt / Heukelomshof (?) te Boekelt van Johan van der Straten (vader Diederik, broer Hendrik) over in handen van HeinrichGreyff (zijnneef) (betreft Ridder) R. Scholten, Das Cistencienserinnen-Kloster Grafenthal oder Vallis comitis zu Asperden im Kreise Kleve, 1899 – http://www.sevengewalt.nl/jaartabel.html
    1358 juli 12, Arnhem (up Sente Margareten avont der Heiliger joncfrouwen)Willam, heer van Bronchorst, Zweder, heet van Voerst, Dideric, heer van Lyenden, Willam van Broechusen, heer van Wycrade, Arnt van Herler, heer van Amersoy, Dideric van Keppel, Johan van der Straten, ridders, en Dideric, graaf van Muerse, knaap, door heet Johan van Muerse en heer Arnt van Erkel, ridders, en de vier steden Nyemegen, Ruremunde, Zutphen en Arnhem gekozen tot raden van den hertog van Gelren enz., en diens broeder heer Eedward van Gelren, verklaren deze benoeming aan te nemen en te zullen handelen volgens den inhoud van den zoenbrief.Oud Archief gemeente Arnhem, regesten, inv.nr. 178 (tevens in druk: Nijhoff, Gedenkwaardigheden II, no. 88)
    427C. 1559 januari 25 Oorkonders in de landvrede tussen Gelre en Kleef uit het Overkwartier zijn: Dirk van Horn, heer van Perweys, edelheer, en de ridders: Jacob, heer van Mirlaer, Willem van Broekhuizen, heer van Wickrath, Jan, heer van Broekhuizen, Johan van Mirlaer, Arnd, heer van Wachtendonk, Mathijs van Kessel, Henric van Kriekenbeek, Sander van Vossem, Willem van Baerle, Johan en Henric van der Straten, Otto van Buren de Oude, en de knapen Dirk van Eyl, Henric van Vrimerssem alsmede de steden Roermond, Geldern, Nieuwstad, Erkelenz, Goch en Venlo.

    1366, Plees / Siebengewalt inkomsten uit Hof te Plees (bewoond door Johan van Keildonck), gaan van Johan van der Straten (woonachtig op Kalbeck) over op kerk Goch. (betreft Ridder) H.-J. Koepp, Kelten, Kirche und Kartoffelpüree, 2004. Chronologie der 750-jährigen Geschichte der Stadt Goch. Band I, Von der Vorgeschichte bis zur brandenburgischen Zeit (1614) – http://www.sevengewalt.nl/jaartabel.html
    1366 april 16. Johannes van der Straten, ridder, en Margaretha, echtelieden, hebben in de parochiekerk van Goch een altaar ter ere van Johannes Evangelist en Georgius gesticht en gedoteerd met 14 malder rogge en 14 malder haver (= 14 paar koren), gaande uit hun hof in Plees (Plese) in het kerspel Hassum. Regesten EB Köln VII p 120.

    2) Heinrich von der Straten, geboren omstreeks 1335, overleden omstreeks 1392, gehuwd met Margaretha von Boetzelaer
    427C. 1359 januari 25 Oorkonders in de landvrede tussen Gelre en Kleef uit het Overkwartier zijn: Dirk van Horn, heer van Perweys, edelheer, en de ridders: Jacob, heer van Mirlaer, Willem van Broekhuizen, heer van Wickrath, Jan, heer van Broekhuizen, Johan van Mirlaer, Arnd, heer van Wachtendonk, Mathijs van Kessel, Henric van Kriekenbeek, Sander van Vossem, Willem van Baerle, Johan en Henric van der Straten, Otto van Buren de Oude, en de knapen Dirk van Eyl, Henric van Vrimerssem alsmede de steden Roermond, Geldern, Nieuwstad, Erkelenz, Goch en Venlo.

    1372 januari 28. Adolf, graaf van Kleef, oorkondt het kerspel Weeze, uitgezonderd het Huis van Hendrik van der Straten en het goed van Gerit van der Gaesdonk, in zekerheid en vrede te willen houden. Frankewitz p 393.

    Heinrich von der Straten was van 1348-1364 en van 1371-1381 “Amtmann zu Goch”. In 1372 is hij “Herr zu Wissen”. In 1369 laat Heinrich aan de Graaf van Kleef de “Voigtei Weeze” en de Visserij en de Molen aan de Niers. In datzelfde jaar wordt Heinrich ook genoemd als eigenaar van Huis Hertefeld (bij Siebengewald). In 1372 ontstaat er een vete tussen Heinrich en de Graaf van Kleef. 1381 treedt heinrich op als Rechter te Asperden. In 1387 wordt er een schuldenregeling getroffen tussen Heinrich en de Hertog van Gelre. De Hertog staat voor 1800 “alte Schilde” bij Heinrich in het krijt. In 1392 ruilt Heinrich een een Hof aan de Loe in Klein-Keylaer (Hotzhof?) met de Abdij Grafenthal tegen een windmolen in Wemb en een watermolen aan de Niers.
    1377. Henrick van der Straten Derichzoon verheft het leen, dat Loeff van Kervenhem en proost Otto en de tucht van de vrouwe te Gelre in leen hield en waar Derick van Straten met recht in gezet is; idem 5 mark oud geld uit de tijns van stad en ambt Goch, 10 mark geld en 16 malder rogge uit gruit en molen van Goch. Uitheemse lenen p 101

    3) Corstiaen van Strathen, echtgenote onbekend.BP 1199 (Best) okt 1428 – sept 1429 folio 246v
    (Vluet)
    Henrick Back (zoon van Aert Back), man van Kathelijn dochter van Jan Joncker
    Kathelijn van der Heiden (dochter wijlen Corstiaen van Strathen) en haar dochter Kathelijn
    Aleit dochter Peterss van den Steenwech, zadelmaker
    Jenneke Corstiaens van der Heijden

    4) Nycoel, (Nycholaus, Nicoel, Coel) van der Straten en Elizabet. 1178 mf4 C 06 f. 132.
    Donderdag 23-12-1389.
    Theodericus nzv Theodericus sutor de Best verkocht aan Nijcholaus gnd Nijcoel van de Straten de Best tbv hem en tbv zijn vrouw Elizabeth een lijfpacht van 1 mud rogge, Bossche maat, met St.Andreas in ’s-Hertogenbosch te leveren, gaande uit een huis en akker van verkoper, in Oirschot, ter plaatse gnd Best, tussen Godefridus gnd Ackermans soen enerzijds en Johannes de Helmont anderzijds, reeds belast met 1 oude groot en 18 lopen rogge, maat van Oirschot. De langstlevende beurt de gehele pacht.

    BP 1179 mf5 E 13 p. 333.
    De rechter zijde van deze pagina is vergaan.
    Donderdag 16-02-1391.
    Johannes van der Ameijden zvw Goeswinus van der Ameijden verkocht aan Nijcholaus gnd Nijcoel van der Stra[ten?] een erfcijns van .. pond, met kerstmis te betalen, gaande uit een huis en tuin in Oirschot, ter plaatse gnd te Ameiden, tussen Willelmus ……. enerzijds en Henricus zvw Arnoldus van der Ameijden anderzijds.

    Donderdag 16-02-1391.
    En hij kan wederkopen gedurende drie jaar, ingegaan afgelopen kerstmis, met .. nobel, geld van de koning van Engeland, en met de achterstallige renten en de cijns van het jaar van wederkoop. Getuigen waren Petrus Pulslauwer, ……. Ghenen soen de Geffen en Johannes de Erpe.

    BP 1180 (Best) 1393 – 1306 (aug. 1393 – juli 1394) folio 10r (B)
    Roef Artsz van der Hoeve
    Nicoel van der Straten van Vucht (Zeer waarschijnlijk is hier BP 1180 (Best) 1393 – 1396 (jan. 1394 – april 1394) folio 115r
    Nijcoel van der Straten van Vucht
    Jan zoon wijlen Jacob Mulder van Lieshout

    BP 1180 (Best) 1393 – 1396 (okt. 1395 – aug. 1396) folio 416r
    Roef zoon wijlen Art van der Hoeve
    Nijcoel van der Straten

    BP 1182 (Best) feb 1399 – sept 1400 folio 16v
    Nicoel van der Straten van Vucht
    Beertken zoon wijlen Henrick van den Spiker
    Coel van der Straten
    Art Vogheleer
    BP 1185 (Best) okt 1406 – sept 1407 folio 119v
    Thomas van den Kelre en Liesbeth dochter wijlen Alart Wuest zoon wijlen Goossen van den Roetelen
    Aert Voegelleer van Vucht
    Nijcoel van der Straten

    BP 1182 (Best) feb 1399 – sept 1400 folio 16v
    Nicoel van der Straten van Vucht
    Beertken zoon wijlen Henrick van den Spiker
    Coel van der Straten

    5) Willem van der Straten BP 1193 (Best) okt 1422 – sept 1423 folio 248r
    (Ghenen Best)
    Lodewijck zoon wijlen Dirck Lodensoen
    Marcelis zoon wijlen Henrick van Zittart
    wijlen Laureijns Quijrijns van Best
    Jan en Henrick zoons van wijlen Willem van der Strathen (en wijlen Margriet, hun tante)
    7 maart 1422
    6) Gerit van der Straten, echtgenote onbekend.
    7) Margriet van der Straten huwde met Joris die RijckBP 1194 (Best) okt 1423 – sept 1424 folio 240v (A)

    Margriet dochter wijlen Dirck van der Strathen (tocht) aan haar zoon Peter en Joris die Rijck, bontwerker man van Margriet dochter wijlen Dirck voornoemd en Margriet

    Margriet dochter wijlen Gerit Gijelissoen

    Jan natuurlijke zoon van wijlen Gijsbert Lysscop

    BP 1199 (Best) okt 1428 – sept 1429 folio 122v
    Jan Lysscop zoon wijlen Ghijsbert Lysscop
    Margriet Gerit Gielis
    Peter Dirx van der Straten
    Joris die Rijck, bontwerker, man van Margriet Dirx van der Straten
    de Tafel van de Heilige Geest in Vucht, Sint Lambert (J. Smeets, dat is Waldfeucht)
    8) Hilleke van der StratenBP 1194 (Best) okt 1423 – sept 1424 folio 240v (B)
    Hilleke onmondige dochter van wijlen Dirck van der Strathen
    Floris zoon wijlen Henrick Colborn
    Gerit Moll van Drijel, 30 december 1423
    9) Peter Dirx van der Straten (zie BP 1196)

    IIe huwelijk met: Katharina van Duffel (Berthout) daaruit zijn 4 kinderen bekend:
    1) Willem van Horne geboren omstreeks 1350 en overleden omstreeks 1399. Hij was heer van Duffel, Geel, Herlaar en Bergeijk. Gehuwd met Maria van Randerath (Randerode)
    ca. september 1381: Jonker Henrick van Huerne, heer van Perweys en Heer Willem van Huerne , heer van Duffel, zijn broer en Heer Willem van Aa, ridder, c.s. en Goossen van Tuyl t.b.v. Jan van Tuyl diens broer.

    De neef van bisschop Arnold van Horne is Willem Perwijs. Deze heer is de grondheer van het cijnsboek van Coenen (mogelijk erfgoed van het kapittel van Sint-Jan te Luik zie voor) en heer van Herlaar. Hij moet dit boek vlak voor zijn dood aan zijn klerk hebben overgedaan. Dat tekent enigszins de moedeloosheid van de man, zijn heergoed is waarschijnlijk niet meer waard dan een gift aan zijn klerk.52 Hij treed waarschijnlijk op te Bergeijk als voogd voor het hofgerecht van het kapittel van Sint-Lambertus te Luik. Maar misschien is hij voor zijn dood al afgezet als heer van Bergeijk en van dit hofgerecht. Maria, zijn dochter doet leenverhef voor Herlaar in 1399.53 Willem van Horne moet dan overleden zijn. Zij treedt op als vrouwe van Duffel en is in de periode 1399-1433 vrouwe van Herlaar.5
    2) Irmgard van Cranenborch, geboren in 1355 en overleden 1394, zij huwde met Koenraad IV van Schleiden.
    3) Hendrik van Horne, heer van Perwijs, Duffel en Geel
    1333. 1392 maart 9. Hendrik (van Horn) heer van Perweys bekent, dat de hertog van Gelre 5000 rijnsguldens betaald heeft aan zijn schoonzuster Maria van Randenrath, komende in mindering van de koopprijs van Randenrath. Nijhoff III – 175. N.B.: Latere afbetalingen op die koopsom bij Nijhoff III nr 180, 181.

    1132. 1577. Henrick van der Straten Derichzoon verheft het leen, dat Loeff van Kervenhem en proost Otto en de tucht van de vrouwe te Gelre in leen hield en waar Derick van Straten met recht in gezet is; idem 5 mark oud geld uit de tijns van stad en ambt Goch, 10 mark geld en 16 malder rogge uit gruit en molen van Goch. Uitheemse lenen p 101.

    1363 januari 29. zondag na sint paulus confessio Heinrick van Honselaer verklaart van Willem van Baerle gekocht te hebben de heerlijkheid Well voor 780 gouden moutons a 28 vlaamse groten, onder voorbehoud van vruchtgebruik door diens vrouw Greeta Zebartz. Medezegelaars: Johan en Henrick van der Straeten, ridders, verwanten.
    Heinrick van Honselaer = Hendrik van Horne (JS) Hij was gehuwd met Margaretha de Walcourt, geboren in kasteel Ochain, Clavier.
    4) Arnold van Horne
    Verder was er de reeds vermelde bastaard Jan van Cranenborch.

    m.vr. gr.
    Jan Smeets

    1. Beste heer Smeets,

      Al zoekend naar gegevens over de Klever familie Van der Straten stuitte ik op bovenstaand bericht. Misschien begrijp ik het niet goed; stelt u dat Dirk van der Straten dezelfde is als Dirk Perwijs of Van Hoorne? Dirk van der Straten voerde net als zijn nazaten een vis in zijn wapen. Hij was gehuwd met Margaretha, een buitenechtelijke dochter van Dietrich Luf van Kleef. Dirk zal een zoon geweest zijn van de Johan van der Straten die eind 13e eeuw te Weeze woonde en net als zijn vermoedelijke zoon ambtman van Goch was. Van deze Dirk van der Straten, op Kalbeck, zijn drie kinderen vast te stellen.

      Toch ben ik wel benieuwd naar het “overleveringsverhaal” waarnaar u verwijst. Zie overigens voor deze familie (er zijn er uiteraard veel meer) Van der Straten ook: https://smaak.home.xs4all.nl/Parenteel-Von-Der-Straten-Goch.htm.

      Met vriendelijke groet,
      Johan Waterborg

      1. Beste Johan,

        Dhr. Smeets heeft enkele reacties geplaats op mijn website, ik heb deze nog niet helemaal kunnen verifiëren, er zijn akten waar zowel de naam van Dirk van Horne-Perwijs in verschijnt als de naam van Dirk van der Straten, dat zou elkaar dus tegenspreken. De akte en vidimus betreffende Kalbeck waar u misschien aan refereerde:

        1344 Mai 22

        Schiedsgericht zwischen Otto, Propst von Kleve, und Dietrich von der Straten wegen der dem Domkapitel zu Köln angehörigen Leute und Renten und wegen der Lehngüter Kalbeck. Gegheven toe Cleve op den pijnstavent 1344. 2 Einschnitte für Siegel in der Pika, 1 neu angehängt, umbestimmbarer Rest; 2 lose beiligend, Dietrich von Horn (?), Umschrift und Bild beschädigt.

        Urkunde

        Landesarchiv Nordrhein-Westfalen. Abteilung Rheinland, AA 0053, 264 Kleve-Mark, Urkunden (AA 0053) (DFG-gefördert) >> 1. Urkunden

        Daar had ik zelf de idee dat Dirk van Perwijs als ambtman voor het graafschap Kleef optrad. Soms kun je uit reconstructies opmaken iets bij elkaar hoort, maar van belang is dat er bronnenmateriaal aan ten grondslag ligt en het goed beargumenteerd is. Ik heb ook met hem gesproken over de door u aangehaalde website, maar heb daar nog geen bevredigend bewijs van gevonden. Misschien kan hij hierop reageren en het voor ons duidelijk uiteen zetten?

        Mvg, de beheerder.

  9. Beste,
    In mijn gegevens kom ik Maria van Hoorne van Hattingen tegen, geboren ca 1625 te Willemstad.
    en getrouwd met Herman de Metser op 2 augustus 1658 en eerder gehuwd met Mathijs Krill.
    Ik vind geen gegevens terug van haar ouders, wellicht refereert haar achternaam aan een topopniem.
    Tips? Dank alvast, hartelijke groet en complimenten voor deze mooie site.

    1. Beste Bernard,

      Ik ken geen Maria van Hoorne van Hattingen, wel ken ik een Maria de Hoorne uit dat tijdsgewricht. Volgens een manuscript zou zij de “Moeye”, ‘tante van moederszijde’ van Suzanna van Hoorne moeten zijn. Suzanna is getrouwd met Reinier Roosenboom. Maria is gehuwd met Joan Brayne. Het betreft hier uitgeweken Vlamingen uit de buurt van Belle “Bailleul” in het Huidige Noord Frankrijk die eerst verhuizen naar Brugge en dan naar Middelburg en vervolgens Leiden en Amsterdam. In dit manuscript komen ook nog de namen : van Peene”, “van Notten”, “Aernouts”, “Alewijn”, van “Vijfven” voor. Ik ben ben in het verleden wel eens een online genealogie tegengekomen bij voormalig Belgisch politicus van den Abeele.
      Verder is er nog een link naar archiefstukken waar mogelijk een link is:

      https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=412&minr=2548420&miview=inv2&milang=nl

      Hattingen ligt onder Essen als ik me niet vergis, misschien is het Landsarchief van Westfalen de moeite waard?

      Succes met de zoektocht!

      Groet,

      de Beheerder

  10. Beste,
    Ik vraag me af in hoeverre er meer bekend is over de echtgenote van Dirk van Perwijs, Margaretha van Kleef.
    Op diverse plaatsen staat zij vermeld als dochter van Dirk Luf III van Kleef, maar dat maakt ze beiden wel nauw verwant.
    En als moeder van Margaretha: In de literatuur staat Dirk Luf III vermeld als echtgenote van Mathilde van Voorne, maar zij zouden samen geen kinderen hebben?
    Misschien is Margaretha afkomstig uit een andere tak van Van Kleef?

    1. Beste Bernard,

      Daar heb je gelijk in, dat is een lastige. Ik heb zélf onvoldoende zicht op alle afgeleide familieleden “van Kleef”. In die periode waren er nogal wat Margaretha’s én Dirk(en) in die kringen. Van dat laatste de vrouw van Dirk Loef III (VIII) is idd een Oorkonde :

      Graaf Willem III bekrachtigt de schenking door heer Dirk Loef van Kleef, graaf van Hülchrath, aan diens echtgenote vrouw Machteld, dochter van de heer van Voorne, van 200 pond zwarten Tournois per jaar uit de tol van Ammers, en regelt de betaling en vererving van dit renteleen; heer Dirk zegelt de oorkonde mede.
      A: Primaire registratie, niet voorhanden.
      B: AGH 289 (groot register Zuidholland), f. 25r-25v, nr. 125 (wrs. 1325 aug. 1-1331 juli 23, naar A).
      Opschrift: Here Dirc Loeff ende vrouwe Machtelt een lijfftocht.
      C: AGH 290 (klein register Zuidholland), f. 31v-32r, nr. 126 (wrs. 1333 okt. 15-dec. 2, naar A).
      Editie/regest: Van Mieris, ChHZ II, p. 309.
      Dezelfde oorkonde is tegen het einde van het register Zuidholland nogmaals ingeschreven; zie nr. ZH 486. De onderstaande tekst is gebaseerd op afschrift B; de tekstuele varianten uit nr. ZH 486 zijn in de noten opgenomen met de siglen D en E.
      Vgl. nr. ZH 16.

      Zijn ouder broer Willem huwde met Elisabeth van Kleef, † 1346/37, Dochter van Dirk Loef, Graaf van Hülchrath (Hillekenrade) bij Grevenbroich, welk graafschap hij later weer moest inleveren bij de Bisschop van Keulen en zich heer van Kervenheim moest noemen. Uit dit huwelijk stamt Dirk Loef van Horne o.a. heer/bouwer van Loevestein dus niet Dirk van Horne – Perwijs.

      Onze Dirk is Dirk IX van Kleef, waarvan zij zus Irmgard met de weduwnaar Gerard (I) van Horne trouwt en o.a. hun oudste zoon Dirk van Horne – Perwijs krijgen. Als Gerard ca. 1330 sterft zijn Dirk het pandheerschap van de Burcht, Stad en land van Kranenburg voort. Als in 1347 Dirk IX komt te overlijden doet Dirk van Horne Perwijs een gooi naar het graafschap. Door hevig verzet van een oom Johan van Kleef aan zijn moeders kant verliest hij zijn claim op het graafschap Kleef. Daarbij komt nog dat de dochter van Dirk IX, Margaretha trouwt met Adolf van der Mark wier zoon met succes de erfopvolger wordt van het graafschap (1369-1394). Een scheidsgerecht bepaalde dat voor het afscheiden van zijn pand de destijds enorme som van 37.000 goudschilden moest worden betaald waardoor Adolf van der Mark in geldnood raakte.

      Het is dus onwaarschijnlijk dat deze Margaretha heette, er staat dus een verschrijving in die ik ga corrigeren, dit moet zijn:

      DIRK van Horne , zoon van GERARD [II] Heer van Horne & zijn tweede echtgenote Irmgard von Kleve (-na 1372). ” Irmegarth van Cleve…wyf heren Ghereyts sterven hier was van Hurnen, ende Diderich ayste sone heren Ghereyts ende Irmegarde vorghenomde ” overeengekomen met ” den greue van Cleue, onsen bruder ” om ” der heerscap van Husden ” {Heusden} te delen per oorkonde van 18 februari 1331 [1118] . Heer de Perwijs , de Cranenbourg en de Ghestel. ” Dyederic greue van Cleue, Jan van Cleue doemdeken van Coelne, ghebroeder ” getuigde over de boedelverdeling tussen ” haar Didderic van Hurne, hier van Cranenborgh, Jan, Willaem, Otte ende Euerart syn broedere “, met de naam ” hoer moeder, vrouwe Yrmgarden van Cleue, wylner vrouwe was te Hurne,”, bij oorkonde van 20 april 1343 [1119] .

      m [ ten eerste ] CATHARINA Berthout , dochter van HENDRIK [IV] Berthout Heer van Duffel & zijn vrouw Margareta van Wesemaal. Goethals legt haar ouderschap en huwelijk vast zonder de primaire bron te vermelden die de informatie bevestigt [1120] .

      [ m tweede ANTOINETTE van Gavre , dochter van GERARD van Gavre Heer van Steenkerke & zijn echtgenote Yolande van Elsloo Vrouw van Elsloo. Goethals registreert haar ouderschap en huwelijk (haar moeder noemt ” Yolande van Schoonvorst Vrouw van Diepenbeck “), waarin staat dat het huwelijk ” est prouvé par les papiers de la famille de Gavre ” (geen bronvermelding) [1121] is . De primaire bron die deze informatie bevestigt, is niet geïdentificeerd.]

      [m derde N. van Cranenborch, Gemertse protocollen]

      Mvg,

      de Beheerder.

  11. Beste Johan,
    Ter verduidelijking: Dirck Perwijs (van Horne) was een zoon van Gerard I van Horne en Irmgard/Ermgard van Kleef. Zowel Dirck als zijn broer Jan waren ook bekend onder de bijnaam: Cromme(n)/Crumme(n). Waarschijnlijk was vader Gerard I licht gehandicapt en werden naar dat gebrek genoemd. De naam “van/von der Straten” is afkomstig van een gebied /gehucht bij Oirschot. Daar lag veel van Horne bezit. Men was familie van de Brabantse hertogen, men had Perwijs geérfd. Een probleempje bij zowel Gerard I en zijn kinderen is het feit dat er geen exacte geboortedata bekend zijn. De eerste echtgenote van Gerard I, Johanna van Leuven Gaasbeek overleed vóór 26-12-1310 waarna Gerard I, naar men aanneemt in 1313 huwde met Irmgard van Kleef. Vervolgens werd als eerste Dirck Perwijs geboren.
    De eerste vermelding van Kalbeck was in 1326 wanneer Reinald II van Gelre, Kalbeck aan Dirk Luf III van Kleef in leen geeft.
    Dirck van der Straten was heer te Kalbeck en in 1330 amtman zu Goch. Dat was hij op jonge leeftijd, maar meerderjarig ofwel minstens 14 jaar. Naast heer van Perwijs was hij ook heer van Kranenburg, Perwijs, Duffel en Oud Herlaar.
    Voor wat betreft de verwijzing https: enz. (Straatman), dat is een samenraapsel van gebeurtenissen en wensdenken voor wat betreft de van Hornes (Perwijs/Kranenburg). Van Dirk zijn uit zijn huwelijk met Margaretha, 10 kinderen bekend en uit zijn huwelijk met Katharina van Duffel/Berthout nog 5.
    Het overleveringsverhaal
    Volgens pa Smeets zou de familie uit Wessem komen en daar eigenlijk altijd gewoond en geboerd hebben. De boerderij stelde als gebouw niet veel voor. Het werd een HUT genoemd, hij noemde oudere huizen vaak HUT en men zou er ongeveer naar binnen moeten kruipen. Lang geleden, zouden familieleden naar de omgeving van Sittard “zijn getrokken,” daar veranderde de achternaam in “Schmeits etc.”. In Wessem zou nog een Smeetsfamilie wonen, die ook verre familie zou zijn. In geheel midden Limburg zou familie wonen, vooral in omgeving Echt, Heel, Panheel, Asselt/Swalmen, Maasbracht, Maastricht, Kessenich (B) en België en verre familie in Weert. Voor die tijd, “toen de uilen nog preekten”, was men afkomstig uit Horn. Grootmoeder was een Thornse Tonnaer, wat daar een bekende familie zou zijn. Schreurs, Valckenborg en Vogels zouden ook nabije familie zijn. Wegens het regelmatig hoge water van de Maas en de schade daarvan, was men naar Geldrop verhuisd. In 1964 vertelde ik, dat in de Du Moulinkazerne te Soesterberg iemand als dienstplichtige gelegerd was uit omgeving Sittard met de naam Schmeits, waarop hij meteen antwoordde: “Dat is dan familie”. Toenmalig Tweede Kamerlid, later onderwijsminister en vervolgens minister president Cals zou ook verre familie zijn.
    Er waren enkele raadselachtige gezegden van hem. Hoe groter de persoon, hoe gemakkelijker die om de oren te vegen is. Arbeid adelt, maar adel arbeidt niet en dat laatste is niet waar. Als je niets meer kon, kon je altijd nog boer worden.
    Begin 1961 overleed moeder. Enkele jaren later hertrouwde vader. Tijdens een bijeenkomst met de nieuwe familie vertelde hij in mijn bijzijn, dat de Smeetsfamilie feitelijk van adellijke herkomst was. Nadat de Fransen de adel hadden afgeschaft, voelde men er na hun vertrek, niets voor om weer als adellijk aangemerkt te worden. Men wilde er niet voor betalen, “Iedereen wist toch wel wie ze waren”.

    Het overleveringsverhaal was een verhaal dat ik als kind hoorde van mijn vader omtrent de afstamming van de familie. Dat werd ambachtsnaam Smeets en Smets voor moederskant en was afkomstig van Godert die Smijt Smeets van Straten van Huerne, broer van Dirck Perwijs.
    m.vr.gr.
    Jan Smeets

    1. Hi Jan Smeets….

      Een “goddelijke” site “houseofhorne.com
      Laat ik nu toevallig in Weert wonen {40 jaar}, maar ook dezelfde achternaam hebben als de heerijkheid Lecluse.

      Andere bijzonderheid: de oma van de plantkundige Charles de l’ Escluse, verlatijnst naar Carolus Clusius, geboren in Arras in 1526, heette toevallig ook de Montmorency. Koppelbaar?

      met vriendelijke groet.
      Leon Lecluse, Weert

      1. Beste Leon,

        Dank voor je lovende woorden. Onlangs ben ik nog in museum W: geweest om de toestand van hun Horne collectie te bekijken. Ik denk dat je refereert aan de pagina https://houseofhorne.com/lecluse-f/, het noord Franse plaatsje “sluis?” in Artois waar de familietak “van Horne-Houtkerke” mee beleend is geweest. De Montmorency’s van Nevele waren ingetrouwd met de Hoofdtak van de van Hornes-Altena, waarvan Jan van Horne de laatste mannelijke nakomeling was. Phillips van Montmorency, de laatste graaf van Horne, voor zover het de hoofdtak betreft, later is ook de Horne-Houtkerke zijtak ingelijfd bij de rijks-grafelijkheid. Deze Montmorency’s had met name bezittingen in Vlaanderen/Noord Frankrijk en werd gezien als de wat minder prestigieuze tak ten opzicht van de Franse linie. Mijn site houdt zich voornamelijk bezig met de “van Hornes” zoals je wel gemerkt hebt;-). Ik las dat de oma van Clusius, idd Jeanne Montmorency heette, bij de adellijke takken staat er vaak “de” voor. Aan de andere kant waren Clusius en zijn vader blijkbaar beleend met Watènes (is dat Wastines?), aangezien er in de buurt van Wervik België, de bakermat van de Lecluyse familie zowel van de LeCluse als Montmorency voorkomen lijkt het me niet uitgesloten dat er een relatie bestaat.
        Jeanne is een erg populaire vrouwennaam bij de Montmorency’s, deze link help je misschien: http://racineshistoire.free.fr/LGN/PDF/Montmorency.pdf, dus als je daar een relatie met de belening en een Jeanne kunt vinden is er denk ik aanleiding voor verder onderzoek.
        Overigens Jan Smeets heeft enkele zeer waardevolle bijdrage geleverd maar is niet de auteur van deze site. Misschien dat hij ook nog enkele tips of wetenswaardigheden heeft? Gezien de grote hoeveelheid informatie en verwarring die daarbij kan ontstaan heb ook ik de hulp van anderen nodig.
        Met vriendelijke groet,
        Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *