Batenburg is nauw verbonden met de familie van Hoorn. Ik kwam hier al jaren, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat het eens zo machtige kasteel van Batenburg ooit in bezit is geweest van de tak Horne Kessel- (…)Batenburg! Naast een enkele verwijzing op de bruine formica bordjes van de ANWB vindt je niets terug van deze familie, totdat je door stom toeval de oude St. Victor kerk binnen kunt komen. Ik was er een keer tijdens een fietstocht en eenmaal door de roodgelakte deur viel mijn mond open van verbazing. De kerk hing vol met rouwborden van aan de Hornes gelieerde families en de Hornes zélf. Het meest in het oog springend is het rouwbord van Willem Adriaan van Horne. Als generaal der Artillerie maakte hij furore in het leger. Alhoewel hij mogelijk niet in Batenburg is begraven wordt hij door dit bord wel herinnerd.
Onlangs ben ik er nog een keer geweest, het gebouwtje was namelijk open voor een expositie. Er lag een beknopt boekje door A. G. Schulte ‘Gewapend in vrede’ De rouwborden in de Hervormde St.-Victorskerk te Batenburg in een uitgaven van Stichting Oude Gelderse Kerken. Hierin zag ik voor de eerste keer het portret van Johan ‘Belgicus’ van Horne door G. van Honthorst. Dit portret was eens in het bezit van de familie van Tuijll Serooskerke te kasteel Heeze die het verkochten op een veiling bij Sotherby’s in 1968 (catalogus: 27-11-1968 object nr. 64).
Ik kwam er ook achter dat de laatste telgen uit deze lijn van de familie huisde op kasteel Endegeest te Oegstgeest nabij Leiden. Mogelijk zijn zij daar of in de buurt ook begraven.